blog

Pas op: liefhebbers!

Horeca

Al vele malen heb ik het horen verzuchten door mensen met een midlife crisis. Het zijn meestal goed opgeleide en goedverdienende professionals. Niet zelden arts, advocaat of directeur. Als je ze vertelt in de horeca te werken, gaan hun ogen glinsteren en komt het hoge woord er uit: horeca, dat zouden zij ook wel willen! En er is zelfs al een plan: ‘als we met pensioen gaan, kopen we een oude boerderij in Frankrijk en beginnen we een bed & breakfast! En dan nemen we alleen maar leuke mensen al gast!

Pas op: liefhebbers!

En zo kunnen ze uren doorgaan over hun gedetailleerd uitgewerkte droom, waar steevast elementen als eieren van eigen kippen, zelfgebakken brood en olijfolie uit eigen boomgaard in voorkomen….

 

Er bestaan ook andere varianten van deze droom; zo is er de ‘tearoom-met-zelfgebakken-taarten-want-iedereen-zegt-altijd-dat- ik-zo-goed-kan-bakken’, maar ook ‘een-antiekzaak-waar-je-kunt-eten-en-drinken-maar-waar-alles-wat-je-ziet-gewoon-te-koop-is’ en de ‘yoga-meditatie-finca-met-biologisch-dynamische-maaltijden-uit-eigen-tuin-die-de-gasten-zelf-spontaan-klaarmaken’.

 

Deze dagdromers hebben geen idee van de hoeveelheid werk, de kosten, het opruimen, de hufterigheid van sommige gasten en de verantwoordelijkheid die je op je neemt als je professioneel gastvrijheid aanbiedt. Het zijn amateurs, de prachtige Franse term voor liefhebbers. De programmamakers hebben deze groep allang ontdekt en maken succesprogramma’s als ‘ik vertrek’ waar heel Nederland vanaf het eerste moment ziet aankomen dat het zonder de taal te spreken en zonder horeca-ervaring met vier puberzonen vertrekken naar de vlaktes van Zuidwest-Slovenië om een verwaarloosd oud hotel in een verlaten streek om te toveren tot een bloeiend bedrijf, tot mislukken gedoemd is.

 

Toch zijn er steeds meer platformen waar de grote groep liefhebbers zijn horeca-ambities kan botvieren. Via de buitengewoon succesvolle site airbnb (www.airbnb.com) kan elke aardklootbewoner met een woning en een internetverbinding zijn accommodatie aanbieden aan vreemdelingen op zoek naar een slaapplaats. (als deze vinding er 2000 jaar eerder was geweest, hadden Maria en Jozef hun kind waarschijnlijk in een Bethlehems flatje ter wereld gebracht). Wie het een tandje structureler aan wil pakken, begint een bed & breakfast.

 

Ook in de foodsector valt er voor de amateur te scoren. Zo biedt de site Thuis Afgehaald (www.thuisafgehaald.nl) een keur aan amateurkoks die de vruchten van hun noeste arbeid te koop aanbieden. Zo kan ik binnen een straal van 250 meter in mijn huis in Amsterdam, kiezen uit een maaltje Chili met Chorizo voor €4, een halve liter gele paprikasoep voor €4,50 of een exotische ‘Bosaski Lonac’ (traditioneel Bosnisch gerecht vol groenten en vlees) voor €7,50. En dan heb ik het nog niet over de brownies, notentaarten, schuimkoekjes en quiches die met liefde worden geproduceerd in huis-tuin-en-keuken-keukens.

 

In de natte sector hebben we de ‘zuipketen’  in de Achterhoek, waar ‘liefhebbers’ van gerstenat met hun hobby, de lokale café-sector om zeep helpen en in het clubcircuit zijn de illegale feesten al jarenlang een doorn in het oog van bonafide ondernemers. Zolang het kleinschalig en amateuristisch is, vind ik het een vermakelijk fenomeen, maar steeds vaker worden de grenzen van het amateurschap ruimschoots overschreden en veranderen ‘liefhebbers’ in ‘piraten’ die zich nergens wat van aantrekken. De horeca roept al jaren om strengere handhaving en dat is te begrijpen. Hoedt u voor de ‘liefhebbers’!

Reageer op dit artikel