blog

Hand in hand met Henk Krol

Horeca

Met de belastingplannen van het kabinet is meer aan de hand dan alleen de idiote btw-verhoging. Onze grijze genieters worden door de plannen van het kabinet nogal onevenredig benadeeld. Ik heb persoonlijk niet zoveel met die groeiende horde e-bikende en golfende pensionado’s, maar datzelfde lijkt te gelden voor dit kabinet.

Hand in hand met Henk Krol

‘Weer gepakt door Rutte’, zou Henk Krol zeggen. En dat is niet goed voor de horeca. De belastingplannen van dit kabinet mogen huishoudens dan jaarlijks een belastingvoordeel van €800 opleveren, bij onze grijze genieters komt die lastenverlichting van 5 miljard zeker niet terecht. Het voordeeltje gaat vooral naar werkenden met kinderen, en die doen er nuttiger dingen mee dan  verbrassen in de horeca.

De huidige actie van KHN is er op gericht om de btw-verhoging te voorkomen. Dat is natuurlijk een prima zaak, want de afschaffing van het lage btw-tarief kost alleen in onze branche al 55.000 banen. Maar mocht die btw-verhoging niet doorgaan, dan is er nog steeds wat om voor te knokken. En dat is het koopkrachtbehoud van de babyboomers.

Dat de groeiende groep welgestelde ouderen niet gecompenseerd wordt voor de btw-verhogingen, is namelijk heel slecht nieuws voor alle restaurants, cafés, lunchrooms en hotels. Ik zal u uitleggen waarom.

De aanzwellende groep  pensionado’s is in toenemende mate de kurk waar de horeca op drijft. Die kurk dreigt door de belastingplannen wat verder weg te zinken. Want de oudjes zijn de afgelopen jaren al behoorlijk geraakt voor de bezuinigingen in de zorg en het afstempelen en nietindexeren van hun aanvullende pensioen. Alleen dat laatste kostte hen al miljarden. Geld dat ze als grijze genieters graag in de horeca hadden uitgegeven.

Wellicht dat KHN na de btw-actie de handen ineen kan slaan met Henk Krol. Een goudgerande oude dag is goed voor ons allemaal.

Reageer op dit artikel