blog

Een aandeel in elkaar

Horeca

Natuurlijk was er geen complot, kom op zeg. Een beetje kinderlijk om te denken dat minister Dijsselbloem opzettelijk tienduizenden bedrijven naar de verdoemenis helpt ten faveure van de banken. Dat hij en de banken ergens in 2008, 2009 in een Haags restaurant bij gedimd licht besloten om miljarden aan uitstaande leningen terug te pakken bij het bedrijfsleven, coûte que coûte. Het idee!

Een aandeel in elkaar

Was ook helemaal niet nodig, zo’n complot. Er was de wet. Van Brussel en Den Haag moeten banken sinds 2008 ‘aan hogere kapitaaleisen voldoen,’ zoals dat heet. Van Dijsselbloem mogen de banken niet meer zoveel risico’s nemen en ze moeten wat meer centjes in kas houden, niet alles tegen woekerrentes uitlenen.

De gevolgen kent iedereen. Werden ondernemers tot voor kort volgestouwd met lucratieve leningen, nu wordt die levensader rücksichtslos geamputeerd door de slagers van Bijzonder Beheer. Een aandeel in elkaar, zeg maar. Van de half miljoen bedrijven in het mkb, zitten er zo’n 100.000 dood te bloeden bij de afdeling BB. Volgens kille cijfers van de banken zelf, gaat daarvan de helft de pijp uit.

De helft… Dat zijn 50.000 ondernemers met hun gezinnen, een paar honderdduizend werknemers (en hun gezinnen), honderdduizenden toeleveranciers, enzovoort. BB-gate is erger dan Dieselgate. Met dat verschil dat BB-gate zich keurig afspeelt binnen de kaders van de wet en onder toeziend oog van onze minister van Financiën. Niks complot.

De genocide op ons midden- en kleinbedrijf, zoals een woedende advocaat van een ten gronde gerichte ondernemer het noemde, is volgens de banken en waakhond AFM niet meer dan een communicatiedingetje. Ondernemers begrijpen gewoon niet zo goed wat die term betekent, Bijzonder Beheer. Daarom zijn ze zo gefrusteerd.

Laatst hebben die banken plechtig beloofd om een mooie website te maken met daarop een ‘eerlijke verhaal’ over hun slagersafdeling, plus een linkje naar de klantenprocedure. Die schijnt sterk verbeterd te zijn, stukje zorgplicht.

Reageer op dit artikel