blog

Makkelijk doelwit

Horeca

In Parijs wandelde om half tien ’s avonds oud-caféhouder Brahim Abdeslam het café Comptoir Voltaire binnen, bestelde een drankje en blies zich op in een kroeg die genoemd werd naar een van de grootste denkers van de Verlichting.

Makkelijk doelwit

Die vrijdagavond vielen de IS-terroristen nog vijf andere Parijse cafés en restaurants aan, waarbij 38 nietsvermoedende gasten de dood vonden. Eerder dit jaar schoot een IS-terrorist zijn automatische wapen leeg op zonnebadende gasten van het luxe hotel Imperial Marhaba in de Tunesische badplaats Sousse. De dader, een ex-lid van het animatieteam van het hotel, kwam vanaf het strand aanlopen en had zijn wapen verstopt onder een parasol.

Bij het kiezen van hun targets heeft IS een opvallende voorkeur voor horeca. ‘Zoek een makkelijk doelwit’, schijnt terroristenleider Abdelhamid Abaaoud in de aanloop naar de aanslagen in Parijs te hebben gezegd. Een vol café om half tien ’s avonds kun je gerust zo noemen. Net als een slapende toerist op een ligbedje op een zonovergoten strand.

Behalve dat de horeca een makkelijk doelwit is, vertegenwoordigt onze branche tevens al het goddeloze dat IS-strijders zo haten aan het Westen. In de horeca genieten we onze vrijheid. We drinken er een biertje, flirten er wat, trekken onze mooiste kleren aan met hier en daar wat bloot. ‘Ze staan klaar om ieder van ons af te slachten’, zei jihadexpert Montasserd Alde’emeh in NRC. Die haat is hun plicht.

Amsterdam is op dit moment een van de meest opwindende steden van Europa. De stad bruist en de horeca is avond aan avond tot de nok gevuld met mooie mensen die intens genieten van het leven. Een ideaal doelwit voor IS-terreur. Het komend weekend heb ik er samen met mijn geliefde een hotelletje geboekt. Omdat het leven er een feest is. En het feest moet doorgaan. Dat is dan weer ónze plicht.

Reageer op dit artikel