blog

Een kornuit onder de kerstboom

Horeca

Het zijn geen gezellige feestdagen in het oosten. Boerenrockband Normaal zegt voor de laatste keer aju en de mazzel, bij de Graafschap en FC Twente leggen ze elk weekende een sketch van Herman Finkers op de mat en SabMiller wil af van Grolsch.

Een kornuit onder de kerstboom

Daar sta je dan als stoere tukker. In de etalage.

Met smart denken ze in Enschede terug aan de tijd van Vakmanschap is Meesterschap, die hartverwarmende reclamespot met het barokke riedeltje van Clous van Mechelen nee, niet Vivaldi). Ta tata ta ta ta taa, ta tata ta ta ta taa. Grolsch was authentiek, stoer, oprecht. Een cool brand, heet dat tegenwoordig. Grolsch was onze Apple, in ieder geval voor oosterlingen als ik. Als heuse beugel-aficionado prutste ik de rode ringetjes van de porseleinen doppen om de knopen van mijn spijkerjack.

Ook de Zuid-Afrikaanse bierreus SabMiller vond Grolsch in 2008 ‘een héél interessant merk’ en bood grif de hoofdprijs aan de familie De Groen. Voor €816 miljoen lieten die hun Twentse eigenzinnigheid voor één keer varen.

Hoe het avontuur is afgelopen, weten we. SabMiller misbruikte Grolsch vooral om haar eigen merken Pilsener Urquell en Een Kornuit onder de kerstboom Peroni te pluggen. Erger: de Zuid-Afrikanen leidden de brouwerij zo slecht, dat het merk marktaandeel én glans verloor. Bij cafébazen heeft Grolsch zeker nog een reputatie, maar dat is er
niet een van Vakmanschap is Meesterschap.

Maar er is hoop. In deze donkere dagen wordt in onze contreien druk gespeculeerd over de Verlosser: Dik Wessels van bouwonderneming Volker- Wessels. Wessels is een echte
tukker, een kornuit van FC Twente en Grolsch zeg maar. De één na rijkste bovendien in de Quote 500, met een vermogen van 3 miljard. Die kan de 500 miljoen die Grolsch nog waard is na acht jaar wanbeleid van SabMiller, makkelijk betalen. Een echte ondernemer bovendien die durft te investeren. Als er iemand is die Grolsch terug kan brengen in onze hearts and minds, is hij het. Ik hoor de engelen zingen: ta tata ta ta ta taa, ta tata ta ta ta taa.

Reageer op dit artikel