blog

Mag ik u een suggestie doen?

Horeca

Als je eind jaren zestig het café van mijn opa in Soest binnenwandelde, dan zou mijn oma of hijzelf je na een hartelijke begroeting hebben gevraagd wat je graag had willen drinken. Als cafébezoeker in die jaren wist je precies waar je uit kon kiezen.

Mag ik u een suggestie doen?

Veel keuze, maar niet heel veel. Er was bijvoorbeeld maar één soort bier, er was maar
één soort koffie, geen verschillende soorten thee en als er al gin was, dan maar van maar één merk Gordon’s!). In de met ijsblokken gekoelde ijskast stonden maar een paar soorten frisdrank en een brandewijn met suiker, een citroenbrandewijn of een oude jenever (Wynand Fockink) waren voor de fijnproevers de specialiteiten van die tijd.

De tijd dat een gemiddelde bezoeker nog weet wat er allemaal te koop is in de horeca, is voorbij. De keuze is reuze en de vraag is vooral: waarom eigenlijk? Vorige week bezocht ik een café met 50 soorten gin, 6 soorten tonic, 40 soorten bier, niet minder dan 16 champagnes, 18 open flessen wijn en de barman vroeg me, alsof het een doodnormale vraag was: ‘Wat mag ik voor u inschenken?’ Op dat moment werd ik overvallen door een aanval van keuzestress. De vriendelijke barman bood me geen hulp en wachtte rustig af. Uiteindelijk hoorde ik mezelf zeggen: ‘Doe maar gewoon lekker een fluitje.’

Hoe groter het assortiment, hoe meer gasten behoefte hebben aan een suggestie van een medewerker. Het is niet zo dat ik pittig gekruide tomatensap met een shot mooie Amerikaanse wodka niet lekker vind, maar zonder suggestie kom ik er niet zelf op en zou ik ’m dus nooit bestellen. Dat zal voor de meeste gasten gelden en dus is de vraag: waarom verkoop je het dan? Gasten die niet kunnen kiezen, besluiten vaak te bestellen wat ze thuis nemen, of wat ze altijd nemen in een restaurant. Of dacht u echt dat de meeste mensen alleen maar van carpaccio, biefstuk en crème brulée houden?!

Veel horecamensen vinden een suggestie nog altijd heel opdringerig. ‘Dat kunnen die mensen toch zelf wel bedenken?’ Ik vind een suggestie de puurste vorm van gastvrijheid, als ik geen suggestie krijg, is de kans dat ik de beste keuze maak veel kleiner.

Reageer op dit artikel