blog

Digitale detox

Horeca 572

Is het niet stomvervelend dat gasten alleen oog hebben voor hun mobieltje? De Braziliaanse Salve Jorge bar heeft dit probleem opgelost. In samenwerking met een reclamebureau heeft het bedrijf een Offline Glass gemaakt: een bierglas dat alleen rechtop blijft staan als je je mobieltje eronder schuift. Boodschap: voor echt contact moet je offline gaan en face-to-face-gesprekken voeren. De horeca is de plek waar dit moet gebeuren.

Digitale detox

Gasten moeten kunnen ‘reconnecten’ met elkaar. Je schakelt je mobiel uit en je geniet in het hier en nu van een goed glas koud bier. Hoe anders is de werkelijkheid. Het verkeer wordt ontwricht omdat honderden mensen ontdekken dat er ergens een Pokémon langs de weg is verborgen. In restaurants praten gezelschappen niet met elkaar maar appen ze met de buitenwereld over hoe gezellig het is. En zonder wifi vertonen mensen ontwenningsverschijnselen die normaal alleen bij gebruikers van drugs zijn waar te nemen.

Dit alles is brandstof voor de tegentrend die hier en daar al zichtbaar is. Digital detox, digitaal ontgiften, oftewel voor een bepaalde periode offline gaan. Geen mail, geen Whatsapp, Facebook, Twitter of Instagram. In plaats daarvan je oriënteren op de omgeving waar je bent, zoals heel gebruikelijk was voordat Steve Jobs de iPhone introduceerde die de wereld op zijn kop zette.

Nieuwe digitale etiquette zullen het licht zien waarbij restaurants gezelschappen gaan verleiden om offline te zijn tijdens het diner. Nieuwe hotelarrangementen zien het licht waar de belofte aan een wifivrije omgeving een bepaald type gast prikkelt. Zelf was ik onlangs een week te gast bij Novanta 90. Jonge Nederlanders hebben in samenwerking met de Italiaanse eigenaar het verlaten middeleeuws bergdorpje Borgo di Gello in Toscane omgetoverd tot een tijdelijk hotel. Van juni tot september kun je slapen in een middeleeuws appartement. Novanta belooft dat ze ‘je terugbrengen naar de eenvoudige dingen in het leven’. Je bent geen gast maar inwoner. Wifi is er niet (maar er is wel 3G). En je wordt ‘onderdeel van de traditionele Italiaanse manier van leven met ongerepte natuur en lokaal eten aan de gemeenschappelijke tafel’.

Na afloop schreef ik het volgende in hun gastenboek: ‘Soms vind je magische plekken. Je voelt je opnieuw verbonden met elkaar, de natuur, de seizoenen. Het eten en de wijn zijn de voertuigen van de vervoering, de ontroering. Novanta is zo’n magische spot; onvergetelijke herinneringen zijn hier aangemaakt.’ De nieuwe schaarste heet offline ervaringen.

Reageer op dit artikel