blog

Vieze keukens

Horeca 1800

Genietend van een Caribische zonvakantie lees ik het bericht dat het in de Nederlandse toprestaurants een smeerboel is. Het AD weet te melden dat het bij twee op de vijf sterrenrestaurants mis is. ‘Let op, dit wordt lachen,’ roep ik tegen onze Antilliaanse vriend Angelo, die dromerig in een hangmat aan een kokosnoot lurkt.

Vieze keukens

Een zogenaamde datajournalist van de KRO-NCRV heeft via een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur de keuringsgegevens van de NVWA ingezien. Van de 106 sterrenrestaurants hebben er in de afgelopen 4 jaar 31 een waarschuwing gekregen van de NVWA. ‘Dan lijkt mij de conclusie dat het bij twee op de vijf een smeerboel is, feitelijk onjuist’, zei Angelo, die goed is in hoofdrekenen.

De meeste waarschuwingen heeft de NVWA uitgedeeld voor kleine slordigheidjes. Twee restaurants hebben een boete gekregen. Bij één was een muis in het spel. ‘Gezien de hoeveelheid muizen bij jullie is dat een compliment voor jullie restaurants’, lacht Angelo, wiens neef in de Weesperbuurt woont.

Ene Babs van de Consumentenbond denkt daar anders over en schreeuwt moord en brand. Ze eist dat de namen van de gewaarschuwde restaurants openbaar worden gemaakt. ‘Maar dat mag de NVWA niet doen’, jammert ze. Volgens malle Babs hebben consumenten het recht om te weten wat er in de keukens van de restaurants gebeurt. Over de rechten van de restauranteigenaren heeft Babsje het niet.

Volgens Angelo is Babs duidelijk overspannen en toe aan een chill-vakantie op de Antillen. Hij wil haar met alle plezier zijn mooie eiland laten zien. ‘Trakteer ik haar als snack op een verse kokosnoot’, zegt hij. Ik antwoord dat ik dat erg lief van hem vind maar dat dat helaas niet gaat. ‘Jullie kokosnoten hebben geen datumsticker. Bovendien hebben we vruchtensap net uit de Schijf van Vijf gegooid. Te ongezond.’

Nu proest Angelo het uit. ‘Jullie zijn knetterloko!’, roept hij en werpt onze huisgekko Geert een stukje oude kaas toe. Het beestje is dol op oude Goudse. Geert pakt de kaas in zijn bek en kruipt snel naar zijn vaste plekje achter het keukenblok.

Reageer op dit artikel