blog

Willen jullie meer of minder gezelligheid?

Horeca 1023

Goedgemutst na een ouderwets gezellig carnavalsfeest stortte ik me op de stapel van 28 (!) verkiezingsprogramma’s. Tussen al die partijtjes moest er toch zeker ééntje zitten die het opnam voor onze mooie branche?

Willen jullie meer of minder gezelligheid?

Ik bedoel de horeca, die alles verbindende huiskamer van de samenleving. Als we in deze gure tijd ergens behoefte aan hebben is het wel de warmte van een volle bruine kroeg.

-‘Willen jullie meer of minder gezelligheid?’
– ‘Meer, meer, meer!’

Dus dook ik in de partijprogramma’s. Eerst maar eens die van de VVD. Met 102 pagina’s een lekkere dikke, daar stond vast wel iets aardigs in over de horeca. Na lang bladeren, las ik op pagina 46 iets over alcohol schenken in de detailhandel. Blurring noemt de VVD dat. Alleen van het uitspreken van dat woord krijg ik al een droge bek, dus snel door naar het CDA. Op pagina 84 stond iets over restaurants voor mensen met een handicap. Dat was alles. Gedeprimeerd begon ik aan het partijprogramma van D66. Met 171 pagina’s platte tekst – en niet één plaatje! – hadden die zich flink uitgesloofd. Maar niks over de horeca. Ja, op pagina 67 ging het weer eens over blurring.

Mijn conclusie: bij de komende verkiezingen zijn de belangen van de horeca zwaar ondergeschoven. Net nu we onze gastvrijheid het hardst nodig hebben! Dan zit er anno 2017 nog maar één ding op, en dat is het oprichten van een eigen partij. Tussen al die andere one issue-
partijtjes kan de Partij voor de Horeca (PvdH) er ook nog wel bij, met René Froger als lijsttrekker.

U begrijpt dat het verkiezingsprogramma van ons partijtje op één bierviltje past:

  • De PvdH is tegen blurring.Alcohol schenken hoort thuis in de horeca en niet tussen de schappen van Appie Hein.
  • We vallen voortaan in het lage btw-tarief.
  • De PvdH maakt een einde aan tienermishandeling en verlaagt de leeftijdsgrens voor drank naar 16 jaar.
  • De regering wordt uitbreid met een minister voor Drank en Food (Katja Schuurman).
  • Nederland weer gezellig. Iedereen die ongezellig is, komt er niet in of wordt uitgezet.

Radboud Bergevoet is columnist en horeca-journalist