blog

Valse concurrentie door AirCnC

Horeca 9464

Onze jongste wilde in de achtertuin een kinderfeestje geven, met chips en cola en zo’n springkussen in de vorm van een kasteel. Vonden we geen goed idee. Niet omdat we een springkussen gevaarlijk vinden of zo. Nee, we vreesden een torenhoge claim van de Bond van Pretparken vanwege oneerlijke concurrentie.

Valse concurrentie door AirCnC

Ik legde zoonlief uit dat zo’n Efteling toch maar mooi een pak omzet misloopt door dat hobbyistische kinderfeestje van hem in onze achtertuin. Dat snapte hij gelukkig. Terecht zitten brancheverenigingen bovenop al die stiekeme illegale initiatiefjes bij de mensen thuis. Dat doet allemaal maar!

Laatst maakte Koninklijke Horeca Nederland zich boos vanwege de ‘illegale horeca’ van AirDnD. De huiskamerrestaurantjes in Amsterdam hebben zich verenigd in AirDnD (Air Drink ’n Dine), en vierden hun eigen kleine restaurantweekje. ‘Die hobbykoks hebben niet eens een drank- en horecavergunning, wat oneerlijk is tegenover de reguliere horeca,’ klaagde KHN-voorzitter Robèr Willemsen. Sommigen vinden dat Willemsen niet zo moet blèren. Waar maakt de beste man zich druk om? Iedere week komen er vijf nieuwe horecazaken bij in Amsterdam en de mensen hangen er met de benen buiten. Zelfs bij de shoarmaboer moet je tegenwoordig drie maanden van tevoren reserveren.

Maar dat doet er nu even niet toe. Oneerlijke concurrentie is en blijft oneerlijke concurrentie. Voor dat je het weet, zitten we in dit land behalve met AirBnB en AirDnD, ook opgescheept met kinderfeestjes-organisator AirCnC (Chips ’n Cola), de hobbytuiniers van AirGnG (Grass ’n Green), het netwerk van zolderkamerprostituees AirPnP (Penis ’n Pussy), de thuistherapeuten van AirZnZ (Zen ’n Zodiac) en tot slot AirTnT (alle overige beunhazen). Een volstrekt onwenselijke situatie waar het nieuwe kabinet wat mij betreft meteen zijn tanden in mag zetten.

Radboud Bergevoet, is columnist en horeca-journalist bij Misset Horeca

Leestip: Regels Airbnb-verhuur: meldplicht bij gemeenten