blog

Loonsverhoging voor iedereen in de horeca!

Horeca 18096

Het belooft een hete zomer te worden voor werkgevers in de horeca. Op het internet dreigen boze werknemers met acties als er niet héél snel een nieuwe cao komt.

Loonsverhoging voor iedereen in de horeca!

Eind april plaatsten een paar anonieme koks en kelners een angstwekkende petitie op Facebook. ‘Graag zien wij dat er tegen 1 juni 2017 zicht is op een horeca-cao. Mocht dat niet het geval zijn, dan zullen wij als personeel druk op de ketel gaan zetten.’

De boze werknemers willen meer loon. Nou hebben ze daar wel een puntje. Het gemiddelde uurloon ligt in de horeca zachtjes gezegd niet bijster hoog. Zelfs een baantje in de schoonmaak betaalt beter.
Ook FNV Horeca gaat deze zomer actievoeren voor een nieuwe cao. Volgens de vakbond heeft iedereen in de horeca in tijden geen loonsverhoging meer ontvangen en komt dat omdat er geen cao meer is. Het zal eerder te maken hebben met de crisis waar we uitkomen.

Het grappige is: je hebt helemaal geen vakbond en geen cao nodig om een loongat te repareren. Dat bleek vorige week weer eens toen Albert Heijn en Jumbo een loonsverhoging regelden voor hun distributiemedewerkers, keurig buiten de vakbond om. En laten we eerlijk zijn, een collectieve loonsverhoging stelt geen reet voor als je baas te beroerd is om je overuren uit te betalen.

Leestip: Overuren in de horeca – 6 tips om claims te voorkomen

Ondernemers zijn niet gek. Als ze succes willen hebben, zorgen ze dat ze de arbeidsvoorwaarden goed voor elkaar hebben. Een ondernemer weet dondersgoed dat hij met tevreden personeel het verschil maakt. Nu er krapte op de arbeidsmarkt ontstaat, is de onderhandelingspositie van werknemers een stuk beter. ‘Voor jou tien anderen’, maar dan andersom.

Met andere woorden: een loonsverhoging regel je anno 2017 lekker zelf. Niet in een cao. Ga als werknemer eens met je werkgever om de tafel en heb het erover. Dat werkt beter dan een anonieme petitie op Facebook voor een nieuwe cao. Dat is zó ouderwets.

Leestip: Koks bij sterrestaurant Kaatje bij de Sluis werken 45 uur

Reageer op dit artikel