blog

Eatsa: Quinoa uit de muur

Horeca 15943

Op de Provada, zeg maar de Horecava voor vastgoed, was de stemming uitbundig. De kubieke en vierkante meters gaan tegenwoordig weer als warme broodjes over de toonbank en dat was te merken.

Eatsa: Quinoa uit de muur

De grote gemeenten lonkten met hun megalomane nieuwbouwprojecten en op de stands van de vastgoedbaronnen vloeide het bier al vroeg in de middag. Er werden weer mooie deals gesloten, daarin in de Rai. Ongewild vraag je je af hoeveel daarvan jouw belastinggeld is.

Maar daar kwamen we niet voor. Wij waren op de Provada voor een hoger doel, en dat was de toekomst van de horeca. Iedereen weet dat je daarvoor tegenwoordig bij de vastgoedjongens moet zijn. Horeca is namelijk dé manier om een opgedroogde koopgoot weer tot leven te wekken. Bij voorkeur stopt zo’n ontwikkelaar een vernieuwend, internationaal foodconceptie in zijn uitgestorven kantoorkolos. Alles draai om beleving.

In de beursdocumentatie van de Ebeltoft Group vonden we een paar van die belevingspareltjes. Zo was daar Eatsa, door de internationale retail expert van Ebeltoft uitgeropen tot ‘award winner’. Eatsa is een soort Febo 3.0. Je trekt er geen kalfskroket, maar een bak duurzaam geproduceerde vegetarische quinoa uit de muur. In de woorden van Ebeltoft: ‘Eatsa is een volledig geautomatiseerd restaurant met als doel het maken van heerlijk, voedzaam eten voor een grote groep mensen door een technologie-gedreven restaurant-ervaring.’

Kauw nog even op die woorden: een technologie-gedreven restaurantervaring. Bestellen doe je bij Eatsa op een Ipad, afrekenen met je creditcard. De vegetarische prak staat na een paar minuten voor je klaar in een glazen kast. Of het lekker was, laat je weten via de app. Er is geen enkele menselijke interactie, maar de beleving is op en top. In de VS zijn inmiddels acht Eatsa’s, met name in LA en San Francisco, en het zal mij benieuwen wanneer de eerste hier het straatbeeld siert. Tot die tijd hou ik het bij de Febo.

De toekomst is als een kroket. Je hebt er altijd zin in, maar je wil niet weten wat erin zit.