blog

Wedstrijdbespreking terras: de basisopstelling

Horeca 3895

Roep in je hoofd een beeld op van een voetbalcoach die bij een flip-over met een voetbalveld erop een opstelling bespreekt. Lukt wel toch? Team er omheen, allemaal goed aan het luisteren, opletten waar ze staan en proberen de tactiek op te slaan. En dan afsluiten met een yell!

Wedstrijdbespreking terras: de basisopstelling
Wouter Verkerk

Als je dat beeld probeert te vertalen naar je eigen bedrijf, dan krijg je ongeveer dit: ‘Jongens, zo gaan we het doen. Bart staat op doel, achter de bar. Maak het zo overzichtelijk mogelijk voor hem. Jeroen en Merel staan op de flanken, die bespelen de zijkanten en schuiven heen en weer. Alles wat klaar is bij de bar het terras op, alles wat klaar is op het terras terug naar de bar. Luisteren naar Bart, hij is de baas in zijn eigen doelgebied, hij zal je coachen. Annemiek en Gijs staan op het middenveld en nemen de foodrun voor hen rekening. Houd oogcontact met de spitsen, die weten precies waar het willen hebben. Ook voor jullie geld, alles wat naar buiten komt, komt ook weer naar binnen, dus zorgt dat je loopt in vaste patronen. Houd goed contact met de chef, blijf op de hoogte wat er komt en laat je niet verrassen.

En dan Paul en Rik, jullie staan in de spits. Jullie zijn de verkopers en ik wil dat jullie je niet verder laten terugzakken dan de middencirkel. Het liefst zie ik jullie in het doelgebied van de tegenstander. Zorg dat je scherp blijft. Sommige kansen krijg je maar één keer, zeker de kans voor een eerste indruk. Jullie zijn er om de doelpunten te maken, om te scoren.

We spelen allemaal in het belang van het team, Paul en Rik maken de doelpunten. Ga nou als flankspeler niet proberen zelf te scoren, want dat loopt de toevoer vanuit de bar vast. En ga nou als spits niet zelf helemaal naar achter want dan zul je zien dat je een paar opgelegde kansen mist, omdat je te laat weer terug bent. Denk na over je tactiek, zorg dat je vrijloopt en dat je proactief inspeelt op je gast. Een horrorbon met dertien verschillende dranken aan dezelfde tafel is meestal het resultaat van een spits die te lang afwacht en vervolgens achter de feiten aanloopt.

Jongens, blijf communiceren, ga niet elkaars werk doen, dan loopt het in de soep. Ik sta langs de kant te coachen, herinner je aan de afspraken en spreek je daarop aan. Desnoods met een boete. Flank en middenspelers met lege handen terug of een spits bij de bar: €5 boete of 20 keer opdrukken, jij mag kiezen. Go, go, go!

Wouter Verkerk is eigenaar van Verkerk Bartstra, bureau voor gastvrijheid. Voor meer inspirerende blogs en boeken van Wouter Verkerk: Wouterverkerk.nl

Reageer op dit artikel