blog

Een ongelijke, onrechtvaardige strijd

Horeca 1027

Eigenaar Rob Adriaanse van restaurant Humphrey’s in Nijmegen krijgt uiteindelijk toch nog dik €132.000,- van de gemeente Nijmegen. Daarvoor moest hij wel eerst een dure advocaat inhuren en een gang naar de rechter maken.

Een ongelijke, onrechtvaardige strijd

De Waalkade waar Humphrey’s aan zit, zat anderhalf jaar op slot vanwege de bouw van een waterkering. De omzet van het restaurant kelderde daardoor naar de bodem. Duidelijk gevalletje van nadeelcompensatie zou je zeggen. Maar daar dachten ze in Nijmegen anders over. In Havanna aan de Waal hebben ze het niet zo op grote kapitalistische ketens als die van Adriaanse. In de ogen van de gemeente kon die zijn schade makkelijk zelf dokken uit de vette winsten van zijn andere achttien vestigingen. Terwijl ‘zielige’ alleenstaande restaurants wel geld kregen, kon Adriaanse fluiten naar z’n centen.

Jaarlijks lijden duizenden ondernemers schade door bouwprojecten van de gemeente. De aanleg van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam kostte tientallen ondernemers de kop. Voor de overheid is dat collateral damage. Nevenschade. Het algemeen belang gaat boven dat van individuele burgers. Daar is wat voor te zeggen. Door die waterkering houdt de Nijmeegse binnenstad droge voeten. Bovendien hoort een beetje risico bij het leven. Het verlies van een verregende zomer betaal je ook uit eigen zak. Risico van het vak.

Daarom is er een drempel. Je hebt pas recht op nadeelcompensatie als de schade groter is dan 15 procent van de jaaromzet. Zit je daaronder, dan krijg je niks. Normaal maatschappelijk risico heet dat. Zit je daarboven, maak dan je borst maar nat. Want geloof me: grotere gemeenten, als Nijmegen en Amsterdam, trekken echt alle registers open om niets te hoeven uitkeren. Zie Humphrey’s. Ze laten zich daarin bijstaan door een legertje juristen en schade-experts waar een verzekeraar zijn vingers bij aflikt. Het is een ongelijke en onrechtvaardige strijd.

Schades die boven die drempel van 15 procent uitkomen, zijn ernstige gevallen en dienen door gemeenten ruimhartig afgehandeld te worden. En niet weggehoond, zoals nu gebeurt.

Reageer op dit artikel