blog

Ondernemer is geen kapitalistisch varken

Horeca 1292

‘Medewerkers in de horeca krijgen een droge boterham terwijl werkgevers aan een luxe diner zitten.’ Het is zomaar een kop boven een van de persberichten waarmee FNV Horeca op dit moment duidelijk maakt dat de nieuwe cao niet haar cao is.

Ondernemer is geen kapitalistisch varken

Prachtige beeldspraak van de FNV. De uitgehongerde loonslaaf tegenover de volgevreten baas. Het herinnert me aan de geschiedenisles op de middelbare school. In het hoofdstuk over het communisme stond een prent van een dikke meneer met een hoge hoed en een varkenskop, tot aan zijn middel in de gouden munten: De Kapitalist. De geschiedenisleraar noemden we trouwens Molotov, maar eigenlijk heette hij Molthof.

Anyhow. Het beeld dat de FNV oproept, is achterhaalde vakbondsretoriek. Ondernemers zijn geen poenscheppers en de winst klotst in onze branche niet tegen de plinten.  Dat werd me duidelijk toen ik de eerste resultaten van het Grote Misset Horeca Pensioen Onderzoek bestudeerde. Ik mag er nog niks over zeggen – het verschijnt in de eerste Misset Horeca van volgend jaar – maar één uitkomst vond ik onthutsend. Een kwart van de ondernemers doet niet aan pensioenopbouw. Gewoon omdat ze daarvoor het geld niet hebben. Na een leven lang buffelen heeft een kwart van de ondernemersstellen te weinig opgebouwd voor een leuke oude dag.

Blijkbaar geeft de aanzwellende omzet in onze branche een vertekend beeld van de winstgevendheid. Naar de oorzaken kunnen we slechts gissen. Misschien is de schaalgrootte van horecabedrijven te klein. En kunnen we daardoor geen vuist maken richting toeleveranciers. Denk aan de belachelijke inkoopprijs van bier in vergelijking met de supermarkt. En misschien is de branche te arbeidsintensief en zijn de loonkosten vanuit bedrijfseconomisch perspectief te hoog. Ondanks die lage salarissen.

Ik begrijp de teleurstelling van FNV over de schamele loonsverhoging van 1 procent. Vakmensen verdienen meer. Maar door ondernemers weg te zetten als kapitalistische graaiers, slaat de vakbond de plank volledig mis. Langzaam begin ik te begrijpen waarom KHN en FNV al jaren niet meer met elkaar praten.

Radboud Bergevoet, columnist en horeca-journalist