blog

We leven in een broeierige tijd

Horeca 4217

We leven in een tijd waarin mensen die het oneens zijn elkaar direct wegzetten als leugenaar, gek of monster. Zo wordt iedere discussie al snel een wedstrijd beledigingen en verdachtmakingen uitwisselen. Gezellig!

We leven in een broeierige tijd
Wouter Verkerk

Alle grote discussies zijn ontspoord: de eerste gele hesjes lopen steden binnen. Iedereen is boos. Een horecabedrijf is de maatschappij in het klein en dus nadrukkelijk onderdeel van het ‘strijdtoneel’. Je voelt de temperatuur oplopen en mensen steeds bozer worden over wat ‘ze’ allemaal over ‘ons’ hebben gezegd. Per onderwerp zijn de teams ‘wij’ en ‘zij’ overigens anders samengesteld, maar dat terzijde.

Er zijn uitsluitend verliezers. Het is natuurlijk niet waar dat iedereen die Sinterklaas viert met Zwarte Piet een racist is. Niet iedere man die een halve seconde te lang een mooie vrouw nakijkt, is een #metoo-seksist en een café zonder genderneutrale wc’s is niet per definitie intolerant ten opzichte van de LHBT-gemeenschap.

Niet iedere horecazaak waar een incident met wapens heeft plaatsgevonden is een clubhuis van de georganiseerde misdaad en iemand die van een grote biefstuk houdt, is heus geen dierenbeul. Iemand die een sigaret rookt, is niet meteen ‘een asociale kankerverwekkende kostenpost’; iemand die alcohol verkoopt, is geen harddrugsdealer en iemand die een gokkast in zijn café heeft staan, is niet verantwoordelijk voor de gokverslaving van een bespeler van dat ding.

Een brouwerij die de bierprijzen verhoogt, is niet meteen een uitbuiter, een bedrijf dat verdient aan boekingen is geen maffia en wetgeving om mensen gezonder te laten leven, is geen doelgerichte actie om de horeca kapot te maken. Net zoals een brancheorganisatie niet de bedoeling heeft medewerkers droog brood te laten eten en vakbonden niet per definitie een hekel hebben aan iedereen die in een grote auto rijdt.

De nuance is weg en daar moeten we mee uitkijken in een branche waarin we het juist samen moeten doen. In een horecabedrijf is toch iedereen welkom? Dus alsjeblieft in het nieuwe jaar: gele hesjes aan de kapstok, geniet van onze gastvrijheid en onze prachtige producten. Desgewenst met óf zonder vlees, vis, gluten, alcohol, suiker, vet of melk. Waar je van houdt of wat je ook gelooft. 

Wouter Verkerk

Wouter Verkerk van Verkerk Bartstra is horecatrendwatcher en coach van horecaondernemers en hun teams. Hij schrijft en ontwikkelt boeken, blogs en methodes op het gebied van gastvrijheid. Lezers van Misset Horeca krijgen met de code MIHO3 € 3,00 korting op bestellingen vanaf €15,00.

Reageer op dit artikel