artikel

Groeten uit Wenen

Hotel

‘Luxury has a soul’ leert Pascal Gulpen in Le Méridien Vienna. De Oostenrijkse hoofdstad is tot deze zomer de woon- en werkplek van de 24-jarige student van de Hoge Hotelschool Maastricht. Lees hier alles over de stage van Pascal.

Is Wenen niet een beetje saai voor een jonge student uit Nederland?

‘In tegendeel. Wenen ontwikkelt zich als de hoofdstad van het ‘nieuwe’ Europa. Multinationals vestigen zich in Wenen met hun hoofdkantoren om een brug te kunnen slaan naar Oost-Europa. Veel jongeren vinden in Wenen werk en huisvesting en de horeca transformeert om nieuwe doelgroepen te kunnen bedienen. Vernieuwende horecaconcepten zijn het positieve gevolg. Achter de klassieke gevels openen trendy espressobars en in de gewelven van de Weense paleizen hippe loungerestaurants. De hotels kunnen niet achterblijven: enkele mooie designhotels openden de afgelopen jaren hun deuren (waaronder het Meridien). Als student kun je hier prima uitgaan in clubs als de Q (kjoe), Passage, Volksgarten en de Red Room.’

Wat leer je?

‘Als rooms division trainee ben ik werkzaam op de afdelingen housekeeping en front office. Veel geleerd heb ik achter de receptie. Zo is het in- en uitchecken van gasten slechts een klein onderdeel van de werkzaamheden. Het Meridien hecht sterk aan persoonlijk gastencontact. Het motto is ‘luxury has a soul’ en de medewerkers zijn een bepalende factor. Belangrijke leermomenten waren er voor mij ook als het gaat om financiële zekerheid, veiligheid en privacy. De afgelopen weken hadden we enkele top-vips te gast. Namen mag ik helaas niet noemen, maar het is gaaf om die organisatie en voorbereiding van dichtbij mee te maken.’

Wat valt tegen?

‘Pfff… goh, daar moet ik even over nadenken. Geloof niet dat er hier iets tegenvalt. Zelfs over het weer – al wekenlang zonnig met hoge temperaturen – kan ik niets negatiefs zeggen. Wat me wel opvalt is dat er in Oostenrijk nog overal gerookt wordt. De regels zijn ongeveer gelijk aan Nederland, maar daar trekt niemand zich iets van aan. Op treinstations en in openbare ruimtes geldt een rookverbod, maar overtreders worden niet gestraft. Ook in de horeca moeten er gescheiden ruimtes zijn, maar in de meeste gevallen blijft het bij een klein verbodsbordje op tafel… naast de asbak.’

Hoe breng je je vrije tijd door?

‘In mijn vrije tijd ben ik meestal in de stad te vinden, want in Wenen raak je niet uitgekeken. We zijn hier met zeven studenten uit Maastricht en op vrije dagen en avonden spreken we meestal af om uit te gaan of samen te eten. Dat is niet altijd eenvoudig, want we zijn over vier hotels verdeeld in verschillende afdelingen. Als het warm weer is kun je me ook vaak in een van de mooie parken vinden. Lekker relaxen in de zon. Na werktijd gaan we ’s avonds regelmatig met collega’s de stad in om een biertje te drinken. Als je in Wenen bent moet je zeker ook eens naar een opera- of theatervoorstelling gaan. Dat is hier zien en gezien worden: een show apart.’

Wat mis je?

‘Mag het ook zijn ‘wie mis je’? In dat geval toch zeker mijn lieve vriendin in Nederland. Gelukkig vlieg je voor 19 euro (all-in) van Wenen naar Brussel en is het goedkoop en gemakkelijk om tussendoor eens terug te vliegen. Wat ik in Wenen mis? Limburgse appelstroop en een friet zuurvlees (ook Limburgs). Eigenlijk heb ik niets te klagen en te missen. De stage is erg afwisselend en ook privé loopt hier alles naar wens. Met de stagebegeleider van de hotelschool hebben we tijdens zijn bezoek vooral veel gelachen. We zijn zelfs met z’n allen op stap geweest.’

Wat voor ervaring neem je straks mee naar huis?

‘De werkervaring in een vooraanstaand en vernieuwend hotelbedrijf als het Meridien Vienna, waarbij ik veel aspecten van de hotelorganisatie heb leren kennen. Daarnaast zijn de buitenlandervaring, internationaal gastencontact en de kennismaking met de Oostenrijkse cultuur ook van belang. Oostenrijkers hebben een gesloten karakter. Als Nederlander moet je daarom af en toe op de rem trappen en een beetje terughoudend zijn.’

Je volgende stage weer in Wenen?

‘Een lastige vraag met een dubbel gevoel. Het bevalt me hier uitstekend. Zowel wat de stage betreft als ook privé. Het hotel heeft me bovendien gevraagd om straks weer terug te komen voor mijn managementstage. Anderzijds is het natuurlijk ook een grote uitdaging om bij een tweede stage een ander land of hotel te leren kennen. Voor studenten is dat namelijk de grote kracht van het 2-stagesysteem van de Hoge Hotelschool Maastricht. Ik denk dat ik om die reden volgende keer op zoek ga naar een andere bestemming, keuze genoeg.’

Bekijk andere stagemails:

Reageer op dit artikel