artikel

Groeten uit Catalunya

Hotel

Spanje is niet alleen ‘hot’ als vakantieland, ook hotelstudenten kiezen veelvuldig voor Spaanse hotels als stageadres. Vooral het Ritz-Carlton Arts Hotel in Barcelona lijkt populair.

Groeten uit Catalunya

Studenten aan de hotelschool kiezen hun stage, zo lijkt het, op één criterium: hoe verder weg hoe beter. Zij mailen hun ervaringen tijdens een hotelstage over de grens naar missethotel.nl. Deze week: Erika Bodor, die op verschillende afdelingen in het Ritz-Carlton Arts hotel in Barcelona stage loopt.

Curriculum Vitae:


Naam: Erika Bodor

Leeftijd: 26

Opleiding: International Hospitality Management, CHN, Leeuwarden

Stageplaats: Spanje, Ritz-Carlton Hotel Arts, Barcelona

Studie jaar: 4e

Afstudeerjaar: December 2008

Waarom heb je voor dit bedrijf gekozen?

‘Ten eerste wilde ik naar Barcelona voor de stad en om Spaans te leren, en heb voor dit hotel gekozen omdat het bekend staat als het beste hotel van de stad. Het Arts Hotel is groot, luxe en alles is mogelijk voor de gasten.’

Wat is je functie?

‘Op dit moment sta ik bij de conciërge, maar ben begonnen op de afdeling guest relations. Ik heb gekozen om mijn stage op de afdeling rooms division te doen omdat ik daarin nog geen ervaring had en dit graag wilde leren. Ik heb niet specifiek voor deze functies gekozen. Op guest relations ben ik eerst geplaatst omdat mijn Spaans nog niet zo goed was. Later heb ik zelf om een andere afdeling gevraagd omdat ik wat meer uitdaging wilde. Ik had zelf een andere afdeling voorgesteld maar werd gevraagd of ik een paar maanden bij de conciërge wilde staan omdat ze hier mensen nodig hadden.’

Was je al eens in Barcelona geweest, wat waren je verwachtingen vooraf?

‘Ik had niet veel verwachtingen vooraf want ik was zelf nog nooit in Barcelona geweest. Maar ik hoorde van veel mensen dat het een geweldige stad was, dus het maakte me natuurlijk alleen maar enthousiaster.’

En klopte dat?

‘De stad is erg internationaal en daardoor is het ook voor buitenlanders die de taal nog niet goed spreken makkelijk om een baan te vinden. Dit merk ik erg bij ons in het hotel, er werken mensen die over de hele wereld vandaan komen. Het verschil tussen de twee landen is ook erg te merken in de bedrijfscultuur: er is hier meer sprake van hiërarchie dan in Nederland, maar collega’s onderling gaan wel weer veel closer met elkaar om. Het leven hier in Spanje is erg anders dan in Nederland. Vooral het klimaat, hierdoor leven mensen veel meer buiten.’

Kun jij nog een beetje genieten van dat buiten leven, of vul je je vrije tijd op een andere manier?

‘In mijn vrije tijd ga ik lekker naar het strand, terrasje pakken en vaak uit eten. Het is hier stukken goedkoper dan in Nederland en er zijn talloze leuke restaurantjes. Ik ga ook regelmatig de kroeg in met vrienden, collega’s of de andere stagiaires die hier zitten van mijn school. En af en toe iets cultureels tussendoor want dat is ook genoeg te vinden in deze stad.’

En het werk, zie je verschillen tussen de hotellerie en gastvrijheid daar en in Nederland?

‘Het hotel waar ik stage loop is een vijfsterren grand deluxe hotel dus de service is hier heel hoog. Maar als je naar een gemiddeld restaurantje gaat is een glimlach van de serveerster vaker uitzondering dan regel.’

Wat leer je tijdens je stage?

‘Ik leer enorm veel in het hotel. Hoofdzakelijk leer ik veel over de stad want bij de conciërge hebben wij vooral te maken met activiteiten die zich buiten het hotel afspelen. En natuurlijk de Spaanse taal niet te vergeten.’

Welke ervaring neem je mee naar huis?

‘Bijna alles wat ik hier meemaak zal me lang bijblijven, maar het belangrijkste zijn dingen die ik over mijzelf leer. In het begin stond ik op een afdeling waar ik niet echt gelukkig van werd maar daardoor heb ik wel dingen over mijzelf geleerd met betrekking tot werk wat later bij het zoeken van een baan heel goed van pas zal komen.’

Je stage verloopt dus niet geheel vlekkeloos, valt er verder nog iets tegen?

‘Spanjaarden zijn gepassioneerde mensen wat ze vaak siert omdat ze enthousiast, warm en open kunnen zijn, maar door die passie kunnen ze ook vaak hun negatieve kanten niet verbergen. Met autorijden bijvoorbeeld: als ze iets niet bevalt, steken ze rustig hun hoofd uit het raam om diegene naast zich de huid vol te schelden.’

Mis je daar nog wat?

‘Het is een cliché, maar soms mis ik echt de nuchterheid van de Nederlandse mensen. En de fietspaden! Ik ga op mijn fiets naar mijn werk, maar er zijn hier lang niet overal fietspaden, wat soms best gevaarlijk kan zijn.’

Wat is het leukste dat je tot nu toe hebt meegemaakt?

‘Ik heb erg gelachen toen een Spanjaard in de kroeg iets zei toen ik langs liep, in de veronderstelling dat ik het toch niet versta en dat ik me omdraaide en iets in het Spaans terug zei. Hij viel helemaal stil van verbazing.’

Zou je anderen aanraden bij het Arts Hotel stage te lopen?

‘Het is een goed hotel, waar je als stagiair veel kan leren als je maar de kans krijgt. En dat viel mij nogal tegen eerlijk gezegd. Ik vind dat je als stagiair moet kunnen wisselen van afdeling als je vindt dat je jezelf niet meer ontwikkelt. Dat is in dit hotel vrijwel onmogelijk, tenzij het van tevoren afgesproken is, je er langere tijd zit -net als ik- en lang genoeg doorzeurt. Bovendien zijn er in het hotel (483 kamers) zo rond de honderd stagiaires, wat naar mijn mening echt veel te veel is en daardoor wordt het ook moeilijker om te wisselen.’

En wat zijn je plannen na je stage?

‘Ik vermaak me steeds beter in Barcelona en ook stage bevalt nu wel goed. Dus afhankelijk van hoe de laatste paar maanden zullen gaan, zou ik best nog langere tijd hier door kunnen brengen, maar tot nu toe nog geen concrete plannen.’

Bekijk andere stagemails:

Reageer op dit artikel