artikel

Terugval in bezetting luxe hotels

Hotel

Na een paar topjaren houden de luxe hotels in Amsterdam ernstig rekening met een terugval in de bezettingsgraad. Voor dit jaar al wordt uitgegaan van een lichte daling, die naar verwachting ook daarna verder doorzet. In die situatie is de geplande bouw van vijfduizend nieuwe hotelkamers in de hoofdstad onverantwoord, waarschuwt andermaal de organisatie van vijfsterrenhotels.

Adriaan Grandia (Hotel de l’Europe) van het Amsterdamse vijfsterrenoverleg spreekt van een ‘onzekere toekomst’. Voor 2001 gaat hij uit van een daling met gemiddeld drie procent. ‘Daarna moeten we nog maar zien wat er gebeurt. In 2002 hebben we gelukkig de Floriade, maar voor 2003 staat er aan evenementen nog niet veel in de boeken.’

Ook het onderzoeksbureau Horwath Consulting in Voorburg voorziet voor dit jaar minder overnachtingen in de luxe hotels in de hoofdstad, zo blijkt uit cijfers die het bureau volgende week publiceert. De bezettingsgraad in de vijfsterrenhotels zal niet boven de tachtig procent uitkomen. Vorig jaar was een recordjaar met 82 procent. Daarmee behaalden de luxe hotels in Amsterdam van alle Europese steden de hoogste bezettingsgraad.

Naast de terugval van het aantal evenementen zijn vooral de slechte economische verwachtingen in de Verenigde Staten van invloed. Verder zullen door de BSE-crisis en de recente uitbraak van mond- en klauwzeer in Europa veel Amerikanen wegblijven. ‘Op de langere termijn is het beeld grilliger’, aldus Marco Verbruggen van Horwath. Hij verwacht dat 2002 nog een laatste opleving laat zien. ‘Hoewel het grote aantal nieuwe bedrijven aan de rand van Amsterdam een goede impuls kan geven, blijven met name de centrumhotels sterk afhankelijk van de wereldeconomie.’

De onzekere toekomst is voor de verenigde vijfsterrenhotels reden zich opnieuw kritisch uit te laten over de geplande bouw van vijfduizend nieuwe hotelkamers. De hotels vrezen een overaanbod van luxe hotelkamers. Volgens Adriaan Grandia van het vijfsterrenoverleg laten de plannenmakers bij de gemeente zich te veel leiden door gunstige ontwikkelingen in de hotelmarkt en wordt te weinig rekening gehouden met mogelijke tegenvallers. ‘Drie jaar goede bezetting wil niet zeggen dat het altijd zo zal blijven.’Grandia noemt in dit verband de normale groei van zo’n drie procent in de luxe hotelmarkt. ‘Er liggen op dit moment 80 aanvragen voor uitbreiding van bestaande hotels. Daar moet je niet geforceerd nog eens een paar duizend kamers bij doen. Dan verpest je de markt.’

Top-5
Voor de kameropbrengsten in het vijfsterrensegment zullen alle sombere geluiden naar verwachting geen directe gevolgen hebben. Integendeel: zelfs bij iets dalende bezettingsgraden zal de gemiddelde kameropbrengst met zeker tien tot vijftien procent stijgen. In andere grote Europese steden is de groei naar verwachting wat minder groot, maar nog altijd tussen de vijf en tien procent, zo voorspelt Horwath Consulting. Amsterdam heeft in 2000 de vijfde plaats bereikt waar het de kameropbrengsten betreft in de meest luxe hotels in de grootste Europese steden. Amsterdam blijft daarmee een sterke subtopper.

Grote verschuivingen in de Europese tophotels worden voor volgend jaar niet verwacht. De hoogste opbrengsten zullen ook in 2001 behaald worden in Londen, gevolgd door Parijs en Genève. De verwachting is dat Barcelona volgend jaar aansluiting vindt bij de Top-3.