artikel

Geschiedenis ss Rotterdam

Hotel

Woningcorporatie Woonbron heeft het stoomschip de ss Rotterdam verkocht aan WestCord Hotels. Een overzicht van de geschiedenis van het roemruchtige stoomschip.

Geschiedenis ss Rotterdam

14 december 1956: De bouw van het stoomschip begint bij de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM). Het is met een lengte van ruim 228 meter het grootste passagiersschip ooit in Nederland gebouwd. Twee jaar later doopt koningin Juliana het schip. Een jaar later begint het aan de eerste vaart naar New York. Na 1971 gebruikt de Holland-Amerika Lijn (HAL) het alleen nog als cruiseschip.

1997: De HAL neemt het schip uit de vaart. De Amerikaanse rederij Premier Cruises koopt het schip aan en noemt het ‘Rembrandt’. In 2000 komt de eigenaar in financiële problemen, waardoor het vaartuig aan de ketting wordt gelegd.

2005: Woonbron richt De Rotterdam BV op. Deze onderneming koopt the grand old lady en haalt het terug naar Rotterdam. Het schip moet een horeca- en congresfunctie krijgen. In de jaren daarna volgt een opknapbeurt in onder meer het Spaanse Cadiz en het Poolse Gdansk.

19 april 2008: Voor het eerst komt aan het licht dat de kosten voor renovatie van het schip de pan zijn uitgerezen. Bestuursvoorzitter Martien Kromwijk van Woonbron schat meer dan 140 miljoen euro in het schip te hebben gestoken.

4 augustus 2008: Met duizenden mensen op de kades keert het legendarische schip na 10 jaar afwezigheid terug in Rotterdam.

30 oktober 2008: (Oud-)minister Ella Vogelaar laat de Tweede Kamer weten dat de verbouwingskosten van het stoomschip uit de hand lopen. Ze wil dat de woningcorporatie minstens 80 procent van de aandelen van het schip van de hand doet. Volgens Woonbron is dat altijd de bedoeling geweest.

15 december 2008: Voor de nieuwe minister Eberhard van der Laan is de maat vol. Hij plaatst de woningcorporatie onder toezicht en wil dat die met een plan komt voor de financiering van het schip.

30 maart 2009: De rederij maakt bekend dat het stoomschip op 27 juli opengaat voor publiek. Dat werd uiteindelijk 15 februari 2010. De toeristische trekpleister heeft verschillende restaurants aan boord, evenals congreszalen, hotelkamers, een theater en een bioscoop.

1 april 2011: De nieuwe bestuursvoorzitter Bert Wijnbenga treedt aan. Met zijn komst wordt ook definitief besloten tot volledige verkoop van ‘de Rotterdamse trots’.

2 november 2012: Woonbron maakt bekend de SS Rotterdam voor 29,9 miljoen euro te hebben verkocht aan hotelketen WestCord Hotels. De gemeente Rotterdam is blij dat het schip voor de stad behouden blijft.