artikel

Sepp Rickli: ‘diversiteit hospitality in Sochi is enorm

Hotel

Sepp Rickli leidde jarenlang het Efteling Hotel in Kaatsheuvel. Nu werkt hij aan een nieuw sprookje in Rusland, waar in Sochi een groot themapark moet komen. Een park gebouwd vanwege de Olympische Winterspelen van 2014. In een vraaggesprek vertelt Rickli over zijn werk in Rusland, hoe de periode tot aan de Winterspelen er in Sochi uitziet en wat hem vooral opvalt van werken in de hospitalitybranche in Rusland.

Sepp Rickli: ‘diversiteit hospitality in Sochi is enorm


Wat doet een ‘Director of Facility, F&B, Retail and Games van het JSC Sochi Park’ precies?

Het is een functie die aan de ene kant ‘Consultancy’ inhoudt en aan de andere kant de eindverantwoordelijkheid voor deze disciplines opeist. Dat betekent dat dit een tijdelijke functie is tot een ‘Counterpart’ opgeleid is voor deze functie. Deze eindverantwoordelijkheid houdt alle operationele taken in van het gehele park behalve attracties en techniek. Wij bouwen alles op vanaf echt 0 tot de opening 1 februari 2014 voor de Olympische Winterspelen.


Hoe ben je in Rusland terechtgekomen?

Een specialistenteam van circa 7 personen uit Nederland, Duitsland en de VS is door Sochi Park onder leiding van Paul Beck, (ex-directeur van de Efteling en de Floriade, begin februari 2013 ingehuurd om dit project te begeleiden. Vervolgens ben ik benadert om bovengenoemde functie in te vullen en heb na een voorbereidingsfase, denk aan visum, tickets en werkvergunning, van enkele weken het team aangevuld.


Hoe ziet de periode tot aan de Winterspelen 2014 eruit?

Zoals gezegd begonnen we bij 0. Een voorbeeld is het Callcenter dat ik gepland heb om 1 september 2013 te openen en daarvoor in te richten. Toen stelden we vast dat er nog geen centraal telefoonnummer voor het park bestond. In deze zin moet alles nog opgezet worden om 1 februari 2014 alles operationeel te hebben. Alle gebouwen, logistiek, landschaping en aanname van circa 350 medewerkers moet nog opgebouwd worden. Op dit moment wordt 24 uur per dag en 7 dagen per week gewerkt om met honderden bouwvakkers te bouwen. Achter de schermen zijn wij momenteel met circa 40 man bezig voor de gehele organisatie. Er kan nog alles bepaalt worden, want er is niets, maar is de uitdaging om alle grote lijnen en onderliggende details op tijd de nodige aandacht te geven.


Wat is je het meest opgevallen in Sochi op het gebied van hospitality?

De diversiteit van hospitalityprestaties in de stad is enorm. Alle Russen, ouder dan bijvoorbeeld 40 jaar hebben een substantieel deel van hun leven nog in de Sovjet-Unie meegemaakt en hebben heel veel last om daarvan los te komen. Daarentegen zie je dat de twintigers modern en relatief open opgevoed zijn en nieuwe onderdelen goed aan- en over nemen. Wij zullen met name in hospitalitiy een groot verschil maken met bestaande leisure concepten en zo beleving creëren bij Sochi Park wat de Russen niet gewend zijn.


Hoe belangrijk is de bouw van hotels en restaurants vanwege de Winterspelen voor de lokale bevolking?

Ook de lokale bevolking van Sochi wordt zoals wij dit kennen van eerdere spelen of voetbal WK’s overspoelt van aandacht en ‘vreemde’ mensen uit binnen- en buitenland. Er zijn ook na de Winterspelen veel internationale events zoals Formule 1, G8 en WK voetbal 2018, gepland om zo bestaande faciliteiten duurzaam te gebruiken. Of dit gaat lukken, moet ook in Sochi afgewacht worden. Want voor deze grote en internationale events is natuurlijk heel veel verblijfsaccommodatie nodig. Hiervoor zijn veel hotels gebouwd en sommige reeds open en moeten deze het nu doen met een bezetting van minder dan 10 procent. Dus komt er heel veel directe en indirecte – misschien ook alleen tijdelijke – werkgelegenheid die de lokale bevolking veel kansen geeft. Echter is het zo dat we nu al zien dat de meeste medewerkers die wij zullen aannemen buiten Sochi gezocht moeten worden om de beoogde kwaliteit te kunnen leveren.


Is dit voor jou een tijdelijke job of blijf je net als in de Efteling er jaren hangen?

De afspraak is dat ik tussen 1,5 en 2,5 jaar bezig ben om een ‘Counterpart’ op te leiden nadat het gehele park (1 juli 2014) operationeel is. In deze tijd verblijf ik circa 5 weken in Sochi en kan dan weer voor 1 week naar Nederland. Dit ritme zal onderbroken worden door de opening in februari 2014 waar we contractueel gebonden zijn om tussen november 2013 en april 2014 permanent in Sochi beschikbaar te zijn.

Reageer op dit artikel