artikel

Acht tips om groente te telen op je hoteldak

Hotel

De trend bij (top)koks om aan de slag te gaan met een eigen groente- of kruidentuin waait over naar hoteldaken. Met een paar bakken of kratjes met planten heb je al je eigen daktuintje. Goed voor een groen imago en leuk voor de gasten. Zó pak je dat aan.

Acht tips om groente te telen op je hoteldak

1 Doe een dakscan

Dennis Stroombergen van De Dakdokters in Amsterdam, een bedrijf dat daktuinen aanlegt, adviseert allereerst een dakscan te maken. Zo bepaal je wat de mogelijkheden en kosten voor de aanleg zijn. Van belang daarbij zijn: de constructie, de bedekking en de bereikbaarheid van het dak.

2 Check de constructie

Via de architect, aannemer of verhuurder is info over de dakconstructie te krijgen. Of vraag tekeningen op bij de gemeente. Levert dit niks op, laat dan een rapport door een bouwkundige opmaken. Dit vergt een investering van enkele honderden euro’s.

3 Controleer de dakbedekking

Volgende stap is het vaststellen van de soort dakbedekking. Dat kan een dakdekker vertellen. Hij kan vaststellen of er zwakke plekken zijn en of er kans op lekkage is. Door de hoogte is het op het dak droger en warmer, waardoor meer vocht nodig is, weet Wouter Bauman van De Dakakkers in Rotterdam, de eerste dakmoestuin van Nederland. Een drainage-systeem is gewenst. Als de bedekking niet stevig genoeg is, moet er een nieuwe daklaag worden aangebracht, dat kost extra geld.
De soort constructie en bedekking bepalen de keuze van grondstoffen en teelwijze. Als er een dakterras is, is de constructie meestal goed voor een dakmoestuin.

4 Check de toegang tot het dak

Hoe is het dak te bereiken? Is er een trap of luik? Kunnen mensen die de tuin willen onderhouden er makkelijk komen? Als er al een daktuin is, maakt het de aanleg van een moestuin makkelijker. Is er alleen een plat dak dat nog niet openbaar toegankelijk is, dan zijn wellicht maatregelen nodig.

5 Stel veiligheids-eisen vast

Hier komt de veiligheid om de hoek kijken. Vraag aan je technische dienst of glazenwasserbedrijf wat de voorwaarden zijn om op het dak van een hoog gebouw te mogen werken. Is een cursus of veiligheidsriem verplicht?

6 Controleer vergunningen

Nog een punt van aandacht: vergunningen. ‘Dat is een grijs gebied’, weten ze bij De Dakdokters. In principe kun je op een dak een tuin aanleggen zonder vergunning. Maar zodra het dak openbaar toegankelijk wordt, komen vergunningen in beeld. Check bij de gemeente hoe dit zit.

7 Bekijk de ligging
Naast (bouwkundige) stappen zijn de meteorologische omstandigheden van belang. Veel zon en weinig wind zijn ideaal. Bekijk of en waar de zon komt.

8 Denk na over bewerking

Last but not least: bedenk vooraf hoeveel tijd en mankracht het onderhoud mag kosten. Bakken zijn eenvoudiger dan bedden. Het plaatsen van kratjes met groenteplantjes is een nieuw systeem dat 
De Dakdokters hebben. In de kratjes worden onder ledver-lichting de zaadjes opgekweekt. Zodra ze opkomen, gaan ze naar de afnemer op het dak. ‘De planten zijn zo minder kwetsbaar en groeien sneller. Je kunt ze neerzetten waar je maar wilt.’ Volgens Stroombergen ideaal voor de horeca: je kunt telkens andere groente bestellen en zo afwisselen.

Reageer op dit artikel