artikel

Als je ‘t doet, doe het dan goed

Hotel

Ik weet niet wat ik moet vinden van Be Mate, het nieuwe appartementenverhuurplatform van Room Mate-oprichter Kike Sarasola. Ik heb altijd gedacht, als ik hoteliers hoorde klagen over AirBnB dat de markt verziekt en dat hotels toch unieke services bieden die een huurappartement niet heeft: ‘spring zelf in die markt!’. Mijn gedachte: breng dan zelf die services naar de appartementenmarkt en hou op met zeuren. Ga die huizen beheren, schoonmaken en ga zelf de sleutel brengen, tegen commissie uiteraard. Typisch geval van ‘If you can’t beat ‘em, join them’.

Als je ‘t doet,  doe het dan goed

Het was dus wachten op een hotelbedrijf dat op dezelfde gedachte zou komen. Enter Be Mate.

Maar nu ik dat concept eens nader beschouw, weet ik niet of het de meest optimale uitvoering is. Ja, Sarasola zegt verzekering en toeristenbelasting allemaal afgekaart te hebben, en hij wijst verhuurders op de gemeentelijke regels.

Maar intussen biedt hij nauwelijks meer service dan de AirBnB’s, Key-BnB’s en Wimdu’s van deze wereld. Alleen sleuteldienst, bagagedepot en een levende conciërge zijn inclusief in de huurprijs. En daarvoor moet de gast ook nog eens naar een nabijgelegen hotel toe. Ik denk dat een sleutelkluisje praktischer is.

Aan elke extra service hangt bij Be Mate een prijskaartje. Zelfs voor schoonmaak, verversen van handdoeken of gebruik van een gym moet een gast bijbetalen. Kent u een hotel waar dit niet bij de kamerprijs in zit? Als u dan € 250 per nacht voor een kamer rekent, gaat u een gast toch niet laten betalen voor handdoeken of een uurtje in uw sportruimte? Dat is toch niet de manier om excellente service te bieden en gastverwachtingen te overtreffen, zoals we graag willen in de gastvrijheidsbranche?

Be Mate is een bewonderenswaardig initiatief. Alleen moet Sarasola niet doen alsof hij het ei van Columbus heeft uitgevonden. En daarbij: áls je het doet, doe het dan goed. Ik daag u uit met een betere versie te komen.

Reageer op dit artikel