artikel

Terreurdreiging treft ook horeca: ‘Maak een USP van je veiligheid’

Hotel 1464

De terreurdreiging is voor hotels een ongemakkelijke waarheid waar ze niet over praten. Dat moet veranderen, nu toeristen wegblijven. ‘Veiligheid moet een unique sellingpoint zijn, net als het aantal sterren of de regendouche’.

Terreurdreiging treft ook horeca: ‘Maak een USP van je veiligheid’

Sinds de aanslagen in Brussel op 22 maart jl. vlakt het aantal toeristen in Amsterdam af door de terreurdreiging. Welgestelde Amerikanen, Japanners en Chinezen zien Europa als een war zone en annuleren hun Europese rondtrip. Zij maken geen verschil tussen Amsterdam, Parijs of Brussel.

Amsterdamse tophotels zeggen niets over maatregelen tegen terreurdreiging

De grote hotels in Amsterdam worstelen zichtbaar met die bedenkelijke status van oorlogsgebied. Zo hebben de Amsterdamse tophotels gezamenlijk afgesproken in de publiciteit niets te zeggen over eventuele maatregelen die zij treffen. Dit op uitdrukkelijk advies van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). En een recente grootschalige enquête van Misset Horeca over terreurdreiging en de maatregelen die hotels treffen, leverde vijf schamele reacties op.
De hotels zitten duidelijk in hun maag met de terreurdreiging. Het officiële argument voor hun zwijgzaamheid is dat je terroristen niet wijzer moet maken dan ze zijn. Maar in de praktijk ervaren hotels de terreurdreiging vooral als een inconvenient truth, een ongemakkelijke, vervelende waarheid waar ze liever niet over praten.
Dat geldt overigens niet alleen voor hotels. Ook pretparken reageren afwerend op vragen vanuit de media. ‘Wij bepalen zelf of er terreurdreiging is en als we maatregelen treffen, zullen we dat zeker niet aan u vertellen,’ aldus een woordvoerder van de Efteling kortaf.

Terreurdreiging

Unique selling point

Veiligheidsexpert Peter Willems vindt dat hotels meer moeten communiceren over hun waakzaamheid. ‘Veiligheid zou een unique sellling point moeten zijn, net als het aantal sterren of de regendouche. We train our staff for your safety, zoiets.’ Willems (54), werkt als manager Security en Hospitality bij de CTSN Group. Dat bedrijf doet de beveiliging voor verschillende vijfsterrenhotels in Amsterdam. In het verleden werkte hij als securitymanager bij NH Grand Hotel Krasnapolsky, het Dorint Hotel Amsterdam Airport en het Kurhaus en was was hij betrokken bij de beveiliging van staatshoofden als de Israëlische premier Netanyahu.
Willems maakt zich zorgen over de veiligheid van hotels. ‘Een vijfsterrenhotel schept een geweldige sfeer. Je komt binnen in een prachtig interieur, er klinkt mooie loungemuziek, je krijgt een drankje aangeboden bij het inchecken. Maar buiten is het een war zone.’

‘Onveiligheid voelbaar’

In het centrum van Amsterdam is de onveiligheid voelbaar, meent Willems. ‘De misdaad in het centrum is hoog. Maar 25 procent wordt gepakt, dat heeft een grote aantrekkingskracht op criminelen. 70 procent van de criminelen in het centrum van Amsterdam is afkomstig uit het buitenland.’
Het is een klimaat waarin ook geradicaliseerde personen gedijen. Willems: ‘In Nederland zijn 4200 personen bekend als geradicaliseerd. Maar bij een klein gedeelte speelt godsdienst een rol. Mensen kunnen boos zijn op de overheid of om een andere reden een terreurdaad willen plegen.
Het centrum van Amsterdam inclusief de grote pleinen moet volgens de securityspecialist gezien worden als één grote evenementenlocatie, waarbij gericht geobserveerd wordt of het gedrag van de personen toelaatbaar is of gevaar voor anderen veroorzaakt. De Disneyficatie van Amsterdam dient aangepakt te worden. Pas dan kan de stad en het toerisme veilig verder groeien.’ Willems pleit voor city profilers, ervaren beveiligers die door de stad surveilleren en kijken naar het gedrag van mensen. ‘De City Profilers zijn de ogen en de oren van de stad.’

Personeel moet gaan profilen

Hotels moeten volgens Willems meer budget vrijmaken voor veiligheid en beter samenwerken met de overheid. Vooral training is belangrijk. ‘Een hotel met vierhonderd kamers redt het niet met het inhuren van vijf of zes beveiligers. Die moet het eigen personeel ook trainen.
Net als de City Profilers, kan profiling ook de veiligheid in hotels verhogen. ‘Bij profiling kijk je naar het gedrag van mensen in de omgeving waarin ze zich bevinden.Wat is normaal gedrag in een hotel? Een: je checkt met een koffer in bij de receptie. Twee: je loopt rond met een badge omdat je een congres bijwoont. Of drie: je hebt een afspraak in het restaurant. Meer smaken zijn er niet. Elk ander gedrag is afwijkend en dus verdacht.’

‘We willen niet in een politiestaat leven’

2014-09-23 10:57:35 DEN HAAG - Portret van VVD Eerste-Kamerlid Frank van Kappen. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Frank van Kappen. Foto: ANP

Het dreigingsniveau voor terrorisme is sinds maart 2013 verhoogd van ‘beperkt’ naar ‘substantieel’, de op een na hoogste alarmfase. Dat betekent dat de kans dat een aanslag in Nederland zal plaatsvinden reëel is. Het hoogste dreigingsniveau is ‘kritiek’: dan zijn er zeer sterke aanwijzingen dat een aanslag in Nederland zal plaatsvinden. Het hoogste dreigingsniveau is tot nu toe niet afgekondigd in Nederland. Frank van Kappen, generaal der mariniers buiten dienst en terrorismedeskundige, waarschuwt voor te veel maatregelen.

‘Er zal altijd een restrisico blijven bestaan. We strijden tegen groepen die nooit de witte vlag zullen hijsen. We kunnen het dus niet winnen, maar we kunnen het ons ook niet veroorloven te verliezen. Neem de Ridderzaal met Prinsjesdag. Als ze die opblazen, ben je alles kwijt. Dat betekent niet dat we stoppen met Prinsjesdag. We willen leven in een vrije samenleving en nemen willens en wetens een restrisico. Honderd procent veiligheid bestaat niet.’ Wel vermoedt Van Kappen dat de hotels meer kunnen doen om de risico’s te verkleinen. ‘Zijn ze getraind in gijzelingen? Parkeergarages onder hotels zijn hartstikke gevaarlijk. Zijn die beveiligd? Mijn advies: neem veiligheid serieus en kijk niet weg. Als gast verwacht ik dat een hotel er alles aan heeft gedaan om mijn veiligheid te garanderen.’

UK: trainen in aanslag-simulator

Project ARGUS is een Brits initiatief van de National Counter Terrorism Security Office (NaCTSO). In een drie uur durende multimedia-simulatie worden deelnemers getraind in een terreursituatie. Voor de hospitalitybranche zijn specifieke simulaties ontwikkeld, Horecamedewerkers leren hoe ze moeten handelen tijdens een aanslag en hoe ze die kunnen voorkomen. Cityoflondon.police.uk

 

Reageer op dit artikel