artikel

Onderzoek: Wifi onmisbaar, erotiek blijft weg op hotelkamer

Hotel 2089

Een bed, een warme douche en een schone kamer is anno 2017 niet meer genoeg om gasten tevreden te stellen. Misset Horeca vroeg hoteliers naar hun in-room facilities waarmee ze gasten plezieren. Wifi blijkt tot de eerste levensbehoefte te behoren, erotische speeltjes (nog) niet…

Onderzoek: Wifi onmisbaar, erotiek blijft weg op hotelkamer

Is het de bijbel, erotische speeltjes, technische snufjes of een muziekinstrument dat je op de kamer aanbiedt om gasten tevreden te stellen? Of juist heel andere in-room facilities. Misset Horeca bracht zo het onderzoek via social media als Facebook, Twitter en Linkedin onder de aandacht bij hoteliers. De respons was niet zo overweldigend dat we het een wetenschappelijk onderzoek kunnen noemen, maar wat wel duidelijk naar voren komt, is dat wifi verworden is tot een eerste levensbehoefte voor gasten. ‘Wifi: snel en stabiel’ geven respondenten bijna allemaal aan bij faciliteiten op de kamer die je in 2017 wel moét bieden. Een tweede begrip dat vaak naar voren komt is ‘sfeer’. Wat lastiger concreet te vatten, maar hoteliers benoemen dit als faciliteit om de concurrentieslag op kamerniveau te winnen. onderzoek in room facilities

Chocolade op de hotelkamer

Als het gaat om eten en drinken op de kamer vindt de ene hotelier een lege koelkast en een automaat op de gang voldoende, terwijl een ander aangeeft dat er minimaal water, fris, bier en wijn voorradig moet zijn. ‘Wij hebben een kleine minibar op de kamer. Met wat snackjes, water en fris. Maar alle gasten krijgen bij ons een vers gemaakte welkomstcocktail en we serveren ons ontbijt aan tafel.’ Voor die speciale benadering komen gasten terug volgens deze hotelier. Van der Valk in Roermond verrast gasten met het RoerMondje, chocolade in de vorm van een rood mondje, op de kamer. Iets dat door een collega wordt genoemd als leuke geste. Het Ritz in Parijs pakt je koffer voor je uit terwijl de gast geniet van een drankje in de bar. De redactie van Misset Hotel vindt dit dan weer een te grote inbreuk op de privacy. Een handgeschreven welkomstbriefje blijft ook nog steeds een pre, net als een mooi gevouwen handdoek op het bed of wat lekkers.

Een tablet van het hotel op de kamer is nog zeldzaam net als het streamen van eigen content (eigen films of muziek) via de tv. De usb-lader naast het bed is dan weer wel regelmatig te vinden.

Geen enkele hotelier geeft in ons onderzoek aan erotische speeltjes op de kamer te hebben. Of er rust (nog) een taboe op of het is geen mainstream artikel. 

Selectie in-room facilities

(percentages afgerond)
Gratis wifi 90%
Minibar (betaald) 44%
Minibar (gratis) 13%
Waterkoker 67%
Thee 55%
Koffie met pad/capsule 47%
Strijkfaciliteiten 33%
Föhn 78%
Kluis 67%
Internet via tv 11%
Usb-lader naast het bed 24%
VS en/of GB stopcontacten 11%
Pantoffels 22%
Badjas 33%
Zeep/shampoo uit dispenser 44%
Zeep/shampoo in kleine verpakking 54%
Roomservice en menukaart 56%
Snoepje/chocolaatje 42%
Bijbel 30%
Pen en papier 68%
Toeristische informatie 69%

Reageer op dit artikel