artikel

ZaanHotel: oud kantoor in een nieuw, Zaans jasje

Hotel 5759

Op een steenworp van het station krijgt Zaandam er een nieuw in het oog springend 4-sterren hotel bij. Het ZaanHotel met 102 kamers opent begin 2018 de deuren. Nog opvallender dan het ontwerp (dat duidelijk is geïnspireerd op de Zaanse bouwstijl), is de transformatie die het voormalige kantoorpand ondergaat.

ZaanHotel: oud kantoor in een nieuw, Zaans jasje

Totale metamorfose

Nog geen jaar geleden was het pand aan de Ebbenhout 22-40 een saai kantoorgebouw. In opdracht van projectontwikkelaar Bart de Jong is Bouwbedrijf Van der Gragt momenteel bezig met een indrukwekkende transformatie, het ZaanHotel. Het ontwerp van de herontwikkeling komt van de hand van gerenommeerd architect Jos van Eldonk van Common Affairs.

Niet alleen is het hele pand casco gestript, ook wordt het pand uitgebreid met een extra verdieping. Daarnaast krijgt de nieuwe buitenschil een kenmerkend Zaans uiterlijk. Over enkele maanden zal het net lijken alsof het hotel is opgebouwd uit verschillende Zaanse huisjes, het ZaanHotel.

Luxe en duurzaam ZaanHotel

Na de metamorfose telt het ZaanHotel 102 luxe hotelkamers. Of er een restaurant in het hotel te vinden zal zijn is aan de exploitant, die verkiest anoniem te blijven. Wel vertelt ontwikkelaar De Jong dat het om een zelfstandige exploitant gaat. Op de begane grond zullen in ieder geval de keuken, ontbijtzaal, bar en de lobby te vinden zijn.

Niet alleen het uiterlijk van het gebouw krijgt een upgrade, het pand wordt ook meteen verduurzaamd. Het hotel wordt gasloos en zal verwarmd en gekoeld worden door een lucht-lucht warmtepomp.

Zaanse identiteit

De herontwikkeling past binnen het masterplan ‘Inverdan’, een grootschalig stedenbouwkundig programma van de Gemeente Zaanstad. Het hart van Zaandam ondergaat de laatste jaren een spectaculaire gedaantewisseling waarbij aanspraak wordt gemaakt op de Zaanse identiteit door de traditionele Zaanse bouwstijl in een nieuw jasje te steken.

De lijst met projecten die onder Inverdan vallen blijft groeien. In 2010 opende het in het spraakmakende Inntel Hotel, dat opgebouwd lijkt te zijn uit de bekende groene Zaanse huisjes. Ook het nieuwe Stadhuis en het Ankersmidplein met de kromme voetgangersbruggen maken Zaandam steeds meer aangedane toeristische bestemming.

‘Bediening van de Amsterdamse hotelmarkt’

Hoewel de Zaandam meer dan ooit wordt bezocht door toeristen, vermoedt De Jong dat het hotel in eerste instantie de Amsterdamse hotelmarkt zal ondersteunen. De toeristenstroom die de hoofdstad jaarlijks aandoet blijft groeien, terwijl gemeente Amsterdam nieuwe hotels uit de binnenstad weert.

Zaandam is een prima uitvalsbasis voor toeristen die niet per se in het centrum van Amsterdam willen verblijven. Aangezien het ZaanHotel naast het station ligt zullen toeristen het hotel waarschijnlijk goed kunnen vinden. ‘In principe zit je met een kwartier in het centrum van Amsterdam’, zegt De Jong terecht.

Zaanser Zaandam

ZaanHotelVoor het ZaanHotel begin 2018 zijn eerste gasten kan verwelkomen, moet Van der Gragt nog heel wat werk verzetten. Net als over het Inntel hotel zullen de meningen over het ZaanHotel verdeeld zijn. ‘Over smaak valt te niet te twisten’, zo zegt ook De Jong. Maar dat het een hele verbetering is ten opzichte van de vroegere situatie kan niemand ontkennen.

Klik hier als u meer wilt weten over dit project in Cobouw Bouwberichten

Cobouw

Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisistiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille.

Activeer uw gratis proefperiode op bouwberichten.nl

Reageer op dit artikel