artikel

Binnenkijken bij Van der Valk Leeuwarden en Thom van der Heide

Hotel 5333

Net na kerst 2017 zijn de eerste 90 kamers van het nieuwe Van der Valk Hotel Leeuwarden in gebruik genomen. Het hotel zal uiteindelijk 117 kamers krijgen, waaronder enkele appartementen en loft wellness suites met een eigen sauna. Hoe ziet de f&b van het hotel eruit?

Binnenkijken bij Van der Valk Leeuwarden en Thom van der Heide

Van der Valk Leeuwarden is onderdeel van de Matser groep van Martin en Anita Matser die ook de Toekan-hotels in bijvoorbeeld Wolvega, Sneek, Emmeloord, Haarlem en Purmerend runt. De f&b omvat nu nog het restaurant ‘Martinus’ op de benedenverdieping en Birdy’s Bar. Straks komt daar een groot Live & Cooking restaurant bij met 400 couverts.

Het nieuwe Van der Valk Hotel in Leeuwarden – Culturele Hoofdstad in 2018 – bestaat uit twee grote vleugels. Een voor het f&b gebeuren en de andere voor de hotelkamers. ‘Zo hebben hotelgasten geen hinder van een feest dat tot in de late uurtjes doorgaat,’ zegt general manager Thom van der Heide.

Thom van der Heide

Thom van der Heide is de voormalig eigenaar van sterrestaurant Frouckje State in Rijperkerk en in zijn vorige functie was hij gastheer van Elevé* in Leeuwarden in het WTC Hotel. Sinds begin 2017 werkt hij voor de Matser Groep. Tijdens de bouwperiode van het hotel deed hij ervaring op bij de andere hotels van de Matser Groep.

Van der Valk Leeuwarden

De standaard kamer meet 40m2

‘Met name de logistiek en het grote aantal gasten dat Van der Valk ontvangt zijn de grootste verschillen met de ster-restaurants waar ik vandaan kom. Onze inkoop wordt centraal geregeld door Van der Valk Voorschoten – vandaar de toekan die overal op staat; van melkcupje tot servetje tot peper en zout. Maar we mogen ook lokaal inkopen doen voor de keuken bijvoorbeeld.’

De kleinste kamers in het nieuwe hotels meten 40 vierkante meter. Alle kamers hebben een apart toilet en een badkamer met regendouche, een handdouche en een ligbad. Er wordt nog hard gewerkt aan negen vergaderzalen, waaronder twee boardrooms met eigen terras.

Ook komt er en groot Live Cooking restaurant voor 400 gasten op de vierde verdieping, naast het al geopende restaurant Martinus op de begane grond en Birdy’s Bar . Alle kamers hebben gratis wifi en airconditioning. Plus een eigen balkon. Het Live Cooking restaurant is in eerste instantie geopend in het weekend, vanaf voorjaar 2018. ‘Door de week kunnen we er wel grote privé-diners houden.’

Van der Valk Leeuwarden

De keuken van Restaurant Martinus (ontbijt, lunch en diner) staat onder leiding van Henk Jongman (afkomstig van Emmeloord waar hij sous was) en Wimer Kamsma is er sous. Kamsma was chef de parti bij Eleve in Leeuwarden.

Van der Valk Leeuwarden

Henk Jongman, Thom van der Heide en Wimer Kamsma

Buiten wordt bij hotel Van der Valk Leeuwarden een haventje aangelegd en komt er zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde een terras. Op het terrein staat tevens een historische kop-hals-romp boerderij die nog wordt gerestaureerd. ‘De boerderij wordt niet gesloopt. Maar geheel gerenoveerd. Wat er precies mee gebeurt, weten we nog niet. Ook niet of de boerderij ook een horecabestemming krijgt.’
In de weilanden rondom het hotel komen later Friese paarden te lopen. ‘We krijgen eigen sloepen die gasten kunnen huren zodat ze direct vanaf het hotel naar het centrum van Leeuwarden kunnen varen. Of naar de watersportplaats Grou. Met een picknickmand van ons aan boord.’ Voor grote gezelschappen kan Van der Heide een Praam regelen.

De eerste paal van  Van der Valk Leeuwarden werd geslagen in april 2016. Op 27 december 2017 is het hotel ‘stilletjes’ geopend. ‘Zonder tamtam. De boekingskanalen zijn geopend, zowel externs als onze eigen Van der Valk-kanalen.’

Meer foto’s van Van der Valk Leeuwarden:

Reageer op dit artikel