artikel

Beddenfabrikant maakt het housekeeping makkelijk

Hotel 806

Het bed is in hotelkamers vaak een sta-in-de-weg voor housekeeping. Eronder hoopt zich stof op waar schoonmakers moeilijk bij kunnen. Ook moeten ze diep bukken om het bed op te maken of zwaar tillen om van een double een twin te maken. Onder meer fabrikant Auping maakt het housekeeping makkelijker met een paar slimme aanpassingen aan hun bedden.

Beddenfabrikant maakt het housekeeping makkelijk
De Auping-boxsprings bij Kaboom in Maastricht zijn extra hoog, zodat er koffers onder passen. Foto: Marcel van Hoorn.

Het schoonmaken rond en onder het bed en het opmaken daarvan is voor housekeeping vooral een uitdaging in focus service hotels, waar de tijd voor housekeeping per kamer beperkt is om de kosten laag te houden. Buiten de tijd, is het stofzuigen onder het bed, het diep bukken om een laken te vervangen of het optillen van een zware matras arbo-technisch niet optimaal. Zeker niet als een housekeepingmedewerker op een dag tientallen kamers schoonmaakt. Zowel hotelmerken als beddenfabrikanten houden soms bij het ontwikkelen van een nieuw bed al rekening met de hanteerbaarheid en werkbaarheid voor housekeeping.

Bed op tafelhoogte

AccorHotels ontwikkelde in 2013 voor het merk Mercure een bed dat met een hendel omhoog te zetten is tot tafelhoogte. Zo kan housekeeping veel sneller het bed verschonen, zonder dat ze daarbij elke keer hoeven te bukken. Ook beddenfabrikant Auping heeft bij het ontwerpen van haar bedden features ingebouwd om het housekeeping gemakkelijker te maken:

Verhoogde pootjes

De meeste bedmodellen kunnen voorzien worden van zogenaamde ophoogpootjes. Hierdoor staan ze net wat hoger op de poten waardoor het makkelijker is om onder het bed te stofzuigen bijvoorbeeld. Tevens kan de hotelgast dan makkelijker zijn koffer eronder schuiven.

Wieltjes

De meeste boxsprings kunnen worden voorzien van wieltjes. Hierdoor kunnen de bedden makkelijker uit elkaar geschoven worden. Dit is handig bij het schoonmaken, maar ook prettig als er van een double-opstelling een twin-opstelling gemaakt moet worden.

Afritsbare tijk

De matrassen kunnen voorzien worden van een afritsbare tijk. Het bovenblad van de matras kan dan afgeritst worden. Bij vlekken of beschadiging kan de tijk dus makkelijk afgeritst worden om te reinigen of te vervangen, zonder dat de hele matras opgetild hoeft te worden.

Herstoffeerbaarheid

Auping stoffeert de boxsprings met behulp van stoffeerstrips in plaats van nietjes. Dat is niet alleen duurzamer, maar hierdoor kan de boxspring makkelijk geherstoffeerd worden zonder de stof te beschadigen. In het geval van een softe renovatie van het hotel, kan er dus gekozen worden voor een andere bekleding van de boxspring, zonder heel de boxspring te hoeven vervangen.

Reageer op dit artikel