artikel

Ruth Engels f&b professional of the year: ‘Alleen nog beter worden in delegeren’

Hotel 1211

In teamverband alle gasten mooie momenten bezorgen. Dat is elke dag weer de drijfveer van Ruth Engels-Siegers, f&b manager bij het Ink Hotel in Amsterdam. Ze is zo goed in haar werk dat ze eerder dit jaar de titel F&B Professional of the Year kreeg.

Ruth Engels f&b professional of the year: ‘Alleen nog beter worden in delegeren’

‘Ze is geboren met passie in zich en als rapportcijfer geef ik haar een 12.’ Met deze woorden beschrijft Jolanda Sadni Ziane – general manager van het Ink Hotel in Amsterdam – haar F&B manager, Ruth Engels. Niet de minste complimenten. Engels (34) zelf is vrij nuchter. ‘Ik werk gewoon graag. F&B is het leukste dat er is. Andere mensen mooie momenten bezorgen samen met een team. Dat past bij me en heeft inderdaad altijd in me gezeten.’

Ruth Engels is sinds 2 jaar werkzaam bij Ink in Amsterdam. Na haar opleiding aan de Hoge Hotelschool Maastricht (2005) stond ze eerst even in de front office. ‘Al snel merkte ik dat daar mijn passie niet lag en stapte ik over naar het Koetshuis in Bennekom waar ik assistent-maître werd. In soortgelijke functies, ook die van sommelier, werkte ze achtereenvolgens bij ’t Misverstant, bij Screaming Beans en bij de Vrienden van Jacob*.

Engels zegt zich nu helemaal thuis te voelen bij Ink. ‘Zo divers! Het leukst vind ik het werken met het team.’ Inclusief de keuken zijn dit dertig mensen voor Engels. Deze medewerkers schotelt ze duidelijke richtlijnen voor, waar ze naartoe wil en hoe ze dat doel wil bereiken. ‘Ik combineer dit met oprechte interesse. Een praatje met de mensen. Elke dag begint bij mij ook met het meekijken en meehelpen op de vloer. Dat kan ontbijt zijn, lunch maar ook diner. Loopt alles naar wens? Waar moeten we bijsturen? Daarna begin ik pas aan de administratie, mail, meetings en afspraken met bijvoorbeeld sollicitanten of leveranciers. Ik werk vaak aan de bar waardoor ik makkelijk benaderbaar ben. Die openheid, daar houd ik van. Ik zal ook niet wachten met het bijsturen van mensen tot een officieel moment. Ik probeer het direct tegen ze te zeggen. Daarbij blijf ik zakelijk en word niet persoonlijk. Als afsluiting vraag ik altijd of ze snappen waarom ik het zo wil en niet anders.’

Ruth Engels

Ruth Engels van het INK Hotel

Loslaten en delegeren

Haar grote enthousiasme is echter ook een valkuil voor Engels. ‘Alle facetten van mijn werk zijn leuk, zo leuk dat ik graag alles zelf wil doen’, lacht ze. ‘Maar in een hotel gaat het 24 uur per dag door dus dat kan niet… Loslaten en delegeren is iets waar ik mezelf nog in kan verbeteren’. Natuurlijk gaat niet alles goed wat Engels doet. ‘Zeker niet… Ik heb een Irish Coffee zonder whisky geserveerd of struikelde met een vol blad over een klein trapje. Die klunzigheid kun je mij wel aanrekenen.’

Haar droom is met de titel F&B Professional of the Year al uitgekomen. ‘Misschien wil ik ooit een eigen zaak. Mijn partner is chef onder Schilo van Coevorden in het Conservatorium Hotel. Samen zijn we dus wel een goede combinatie. Maar voorlopig heb ik het nog heel erg naar mijn zin hier. Een dag in een hotel is nooit hetzelfde.’

Leestips:
Ruth Engels, f&b professional of the year

Binnenkijken bij het Ink Hotel Amsterdam

Ink Hotel wint Dutch Hotel Award 2016

De titel F&B Professional of the Year 2018 en bijbehorende award werd tijdens het AF&BM jaargala op de SS Rotterdam door voorzitter René Giel uitgereikt aan de winnares Ruth Engels. Na een afvalrace waren drie finalisten over in de strijd om de titel F&B Professional of the Year 2018: naast Ruth Engels ook Jeroen Taillie van NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky Amsterdam en Aukje van Dongen van NH Collection Eindhoven City Centre. 

Reageer op dit artikel