artikel

Van der Valk Leeuwarden: ‘Ongeacht hoeveel tournedos we verkopen, wil ik een hotel met een ziel’

Hotel 7629

Er prijkt weer een nieuwe toekan aan de gevel. De eerste 90 kamers van Hotel van der Valk Leeuwarden zijn beslapen. Als de bouw voltooid is, staat de teller op 117. Belangrijker nog dan de kamers zijn de f&b faciliteiten. Zoals restaurant Martinus en Birdy’s Bar, life-cooking buffetrestaurant Us Mem en negen zalen. Aan het roer staat Thom van der Heide, voormalige eigenaar van sterrestaurant Frouckje State.

Van der Valk Leeuwarden: ‘Ongeacht hoeveel tournedos we verkopen, wil ik een hotel met een ziel’

Het nieuwe Van der Valk Leeuwarden, zichtbaar vanaf de A32 en de N31, is slim opgedeeld in twee vleugels met er tussenin de entree en de lobby. De linkervleugel is voor f&b, de rechter wordt geheel in beslag genomen door de 117 hotelkamers. Elke kamer meet minimaal 40 vierkante meter, heeft een badkamer met (regen)douche en ligbad, een apart toilet en ook heeft elke kamer een eigen balkon. En gratis wifi. Binnen Van der Valk behoort Hotel Leeuwarden tot de Matser groep van de broers Henk, Jan, Martin en zijn echtgenoot Anita Matser die ook de Toekan-hotels in bijvoorbeeld Wolvega, Sneek, Emmeloord, Haarlem en Purmerend runt. Het is een derde generatie Van der Valk. Sterren heeft Hotel Leeuwarden nu nog niet, maar er komen er vier op de gevel. Van der Valk Leeuwarden

Birdy’s Bar

De eerste paal van Van der Valk Leeuwarden werd geslagen op26 april 2016. ‘En net na Kerst 2017 sliepen de eerste gasten in het hotel. We zijn van start gegaan zonder tamtam. Heel stilletjes. Bewust ook na Kerst omdat we gasten nog geen compleet plaatje kunnen bieden. De boekingskanalen zijn geopend. Extern (Booking.com) en natuurlijk onze eigen Van der Valk-kanalen’, zegt general manager Thom van der Heide.

De eerste drie etages van Van der Valk Leeuwarden waren op dat moment klaar; net als restaurant Martinus en Birdy’s Bar op de begane grond. Gasten kunnen slapen in een comfort kamer of een familiekamer voor maximaal zes personen. Een totaal van negentig kamers. Heel binnenkort komen daar wellness suites en een appartement voor longstay bij. Inclusief een groot life cooking-buffetrestaurant voor 400 gasten, zeven (vergader)zalen en twee boardrooms. Van de zalen is er één geschikt voor grote gezelschappen (tot 400 gasten) en de andere zes zijn flexibel in te delen. Het life cooking restaurant – dat de naam ‘Us Mem’ krijgt – gaat open van vrijdag tot en met zondag. Op overige dagen is het af te huren.

Housekeeping bij Jaquet & De Groot

‘Er moeten nog heel veel puntjes op de i worden gezet en het zal nog wel even duren voordat alles gestroomlijnd loopt, maar de start belooft veel goeds,’ zegt gm Thom van der Heide glimlachend. ‘We hebben een goed keukenteam staan met aan het hoofd Henk Jongman en zijn sous is Wimer Kamsma. De voorkant van het restaurant staat onder leiding van Babs van Ravenswaaij en Chris Denkers.’

In totaal bestaat het team nu uit circa honderd mensen, waarvan ongeveer de helft parttime werkt. Housekeeping is uitbesteed aan Jaquet & De Groot. Dit bedrijf maakt meer Van der Valk-hotels schoon; andere opdrachtgevers zijn Mercure Amersfoort, La Place Hoofddorp en Hotel de l’Europe in Amsterdam.

Personeel en logistiek

‘Wij kunnen gelukkig zelf goed aan personeel komen en natuurlijk kunnen we uitwisselen met andere hotels van de Matser-groep.’ Zelf heeft Van der Heide bij de hotels van deze groep in 2017 uitgebreid ervaring opgedaan. ‘Ik kom uit de hoek van Michelin-restaurants. Met veel overeenkomsten in gastvrijheid natuurlijk. Maar qua snelheid en capaciteit kon ik bij Van der Valk nog heel veel leren. Ik stond echt versteld van de logistiek achter de hotels.

Ik ben 1 februari 2017 begonnen. De eerste dag kwam ik binnen bij Martin Matser en dacht: ‘Wat moet ik doen? Het hotel is nog lang niet klaar!’ We hebben een kop koffie gedronken en hij zei tegen me: ‘ga maar zo veel mogelijk hotels bezoeken. Dat heb ik gedaan en daarvan heb ik zo veel geleerd! Ik ben bijvoorbeeld in Haarlem, Heerlen, Nijmegen-Lent, Kasteel ter Worm en in Dordrecht geweest.

Heel interessant, zeker de f&b. Want Van der Valk is toch meer toegespitst op f&b dan op slapen. Wat me opviel tijdens de bezoeken was de logistiek, de praktische indelingen van de verschillende ruimtes, de opzet van de ontbijtbuffetten, het assortiment, de break out-ruimtes. Hoe meer je ziet, hoe meer het begint te leven. Overal pikte ik dingen op die ik kon toepassen in Leeuwarden.’ In Wolvega, Haarlem en Sneek ging Van der Heide op de werkvloer aan de slag. ‘Heel leerzaam.’ Van der Valk Leeuwarden

>> Meer over Van der Valk

‘Er is nog veel te doen in Leeuwarden; de tuin, ons eigen haventje. Maar het was lang te koud om buiten te kunnen werken. Zowel voor als achter het hotel komt een groot terras en het restaurant op de eerste verdieping krijgt ook buitenruimte op het balkon.’

‘Van topgastronomie naar Van der Valk Leeuwarden’

In het haventje komen sloepen te liggen die het hotel verhuurt aan haar gasten. ‘Met een picknickmand van ons kunnen gasten zo naar het centrum van Leeuwarden varen.’ Op het terrein staat ook een historische boerderij. Deze wordt gerenoveerd en krijgt een rol binnen het bedrijf. ‘Welke rol precies dat weten we nog niet. Maar hoe gaaf is het als dit er straks prachtig bij staat. Die boerderij, het hotel, paarden in de wei, de haven. Alle mooie kamers, de restaurants en de zalen. Dan snap je toch dat ik van de topgastronomie overstap naar Van der Valk?’ Van der Heide was 14 jaar eigenaar van sterrestaurant Frouckje State in Rijperkerk; aansluitend ging hij naar het Westcord WTC Hotel in Leeuwarden van Harry Westers en kreeg de leiding over de gehele f&b en restaurant Elevé op de elfde etage van dit hotel.

Opnieuw kwam er een Michelinster. ‘Nu ben ik de manager van een compleet hotel. Iets dat ik altijd al heb willen doen. De veelzijdigheid is geweldig. Ik wil deze plek graag uitbouwen tot een hotel met een ziel en geen f&b-fabriek of een slaapfabriek. Ik ben ervan overtuigd dat je er een ziel in kunt leggen, ook met deze schaalgrootte. Ongeacht hoeveel tournedos je verkoopt.

Zelf op de werkvloer

Als gm ben ik nu heel veel zelf op de vloer. Om te sturen, om te voelen, om te weten wat er speelt. Ik ben echt een man van de details. Mijn rol hier zal voorlopig niet anders zijn. We moeten nog opbouwen; hier staat een groep mensen een team te worden in een nieuw bedrijf.’ Tijdens de rondgang die Misset Horeca maakt met de gm wijst hij ons op alle details die nog aangepast of gemaakt moeten worden. Van een lampje in de gang tot een extra prullenbak in de keuken of het bouwstof in de lift.

Van der Heide wil niet prijsgeven wat de totale bouw van het hotel kost. ‘Veel geld. De Matser-groep is al ruim 8 jaar bezig met dit project en de locatie. De plannen, de aankoop van de grond, de aanpassing van de infrastructuur rondom het hotel. Het gaat in totaal om 11 hectare grond. Maar het is niet aan mij om daar een bedrag bij te noemen.’

Zeetong en hamburgers in de actie

Van der Heide maakt voor zijn inkoop gebruik van de landelijke inkoop via Van der Valk Voorschoten. Bijvoorbeeld peper en zout op tafel met Van der Valk-logo. ‘Dat soort dingen wordt allemaal centraal ingekocht. Daarnaast hebben wel lokale leveranciers, zoals De Molkerij in Damwald waar onze hamburgers vandaan komen. In overleg is veel mogelijk.

Een landelijke Valk-Exclusief-actie waar Van der Heide op aanhaakte, is die van Zeetong voor €25, maar liefst 500 gram. ‘Iedereen weet wat dit inkoop kost. Die appelmoes met kers zijn we allang ontstegen.’ Nu is de aanbieding voor geregistreerde Valk-Exclusief-gasten een hamburgermenu voor €14,50 pp. Geldig in maart en april. Van der Heide gaat verder: ‘Onze keuken is bijvoorbeeld van 12.00 uur tot 23.00 uur open. Zeven dagen per week. Ook iets unieks. Gasten waarderen het f&b aanbod. Een voorbeeld: op 7 januari zijn we gestart met de zondagsbrunch en er zaten direct al 150 gasten. Op de 14e januari waren het er 105. Weer een week later waren het er al bijna 200. Een mooi begin toch?’

Brunch op zondag

Van der Valk Leeuwarden

De zondagsbrunch bestaat uit broodjes, salades, vis- en vlees, zoete productjes en een dessert dat uitgeserveerd wordt aan tafel. Kinderen hebben hun eigen buffet met poffertjes, friet en snackjes. De prijs, inclusief Prosecco, onbeperkt koffie, thee, melk en sap is €26,50 voor volwassenen en €13,50 voor kinderen ouder dan 3 jaar.

Hotelgasten zijn zowel zakelijk als leisure. Veel corporate boekingen komen binnen door eigen marketinginspanningen van Van der Valk. Maar Hotel Leeuwarden werkt ook met Booking.com. ‘Gasten die nu bij ons reserveren geven we natuurlijk aan dat nog niet alles gereed is. Het wordt wel elke dag mooier, maar gasten moeten wel weten dat dit nog niet voltooid is.’

Van der Valk Leeuwarden
Lijnbaan 35
8941 BR Leeuwarden

 

Van der Valk Leeuwarden
type kamers – 117 stuks

102 Comfort
40 m2 balkon, douche, ligbad, tv, werkplek, gratis wifi, apart toilet

5 Comfort plus
Idem, maar met groter balkon, tv aan het voeteneind van het bed, bubbelbad, Rituals accesoires

3 Familiekamers
Met connected-deur met kamer met stapelbed voor vier kinderen

1 Superior familiekamer
Idem, maar met eigen keuken

5 Loft wellness suites
Met vide, balkon, sauna, bubbelbad

1 Loft wellness appartement

 

Reageer op dit artikel