artikel

De Kastanjefabriek in Eibergen: van vervallen locatie tot rustig hotel

Hotel 930

Hij reed dagelijks langs een vervallen textielfabriek in Eibergen en dacht: ‘Wat een mooi pand. Dat ga ik op de kop tikken.’ DirkJan Heinen was 23 jaar op dat moment. Zijn partner Joyce Stellinga 19. Nu zijn ze drie jaar verder en is het verpauperde pand een hotel met 24 kamers en twee groepsaccommodaties.

De Kastanjefabriek in Eibergen: van vervallen locatie tot rustig hotel
DirkJan Heinen en Joyce Stellinga van hotel De Kastanjefabriek in Eibergen. Foto: Joris Telders

Na drie jaar van onderhandelen, uitdenken en verbouwen openden de deuren van hotel De Kastanjefabriek in Eibergen op 1 maart 2018. Het is het enige hotel in Eibergen.

Het plan van DirkJan Heinen om het pand te kopen voor het symbolische bedrag van €1, ging niet door. ‘Daar ging de stichting die eigenaar was helaas niet mee akkoord.’ Dat het een hotel zou worden, stond toen nog niet vast. ‘We hebben ook gedacht aan een hottub-bioscoop of indoor surfen, maar dat zijn hypes die niet houdbaar zijn.’

KvK-nummer voor 18e verjaardag

Heinen, al sinds zijn 18e jaar ondernemer, kreeg advies van zijn vader die een accountantskantoor heeft. ‘Mijn vader staat al 40 jaar ondernemers bij. Ik mag hem dus wel ervaringsdeskundige noemen. Op mijn 18e verjaardag kreeg ik van hem een KvK-nummer om mijn eigen onderneming te starten. Programmeur ben ik van huis uit. Ook Joyce komt uit een ondernemersfamilie. Haar ouders hebben een rijschool.’ Ervaring in de horeca hadden ze niet. ‘Joyce heeft detailhandel gedaan, dus gastcontact was voor haar wel heel gewoon,’ zegt Heinen.

Van stratenmaker naar pizzakampioen

Van stratenmaker naar pizzakampioen

Geen tegenvallers tijdens verbouwing

De Kastanjefabriek wordt voorlopig door het tweetal helemaal zelf gerund. ‘We wonen nu nog in het hotel, maar gaan hiernaast een nieuwe woning bouwen. We doen alles zelf: ontvangst van gasten, ontbijt en het schoonmaken. Tijdens de bouw hebben we ook heel veel zelf gedaan om kosten te drukken.’ Zelden horen we wat dit duo zegt over de verbouwing: ‘De begroting van de aannemer klopte goed en er waren geen grote tegenvallers… En dat voor een pand dat stamt uit 1834! ‘We moesten bakstenen bij laten bakken op kleur en zelfs dat ging goed en snel. Verder renoveerde het stel twintig dakkappelen, tien aan de voorzijde van het pand en tien aan de achterzijde. Betonnen pilaren binnen werden in stand gehouden om het karakter van het pand te behouden.

Goed hotel zonder poespas

De naam dankt het hotel aan de grote kastanjebomen die voor de fabriek stonden. ‘We hebben een goed hotel, maar zonder ‘poespas’. Geen restaurant, geen wellness, geen bar. Er zijn gasten die dat missen, een ander geniet juist van de rust.’ Elke kamer heeft een keukenblokje met koelkast, glaswerk, koffie- en theefaciliteiten borden en bestek. In onze lounge – een grote woonkamer – staat een magnetron. Zakelijke reizigers maken hier veel gebruik van. Daarnaast heeft elke kamer een regendouche, een Auping-boxspring, klimaatbeheersing en gratis wifi. De 24 kamers variëren in grootte van 21 vierkante meter voor de kleinste en 42 voor de grootste. De vanaf-prijs is relatief laag: €59 per kamer per nacht. ‘We bieden ook niets meer dan goed slapen, goed douchen en goed ontbijten. Het is geen hogere wiskunde.’

Leestip: Zo (ver)koop je een horecabedrijf

Reageer op dit artikel