artikel

Duinhotel Tien Torens: slapen tussen helmgras en Zeeuws zand

Hotel 1516

Futuristisch, maar tegelijk ­opgaand in de omgeving. Het nieuwe Duinhotel Tien Torens is alleen architectonisch al een ­aanwinst voor Zoutelande, het meest bezongen dorp in het ­afgelopen jaar. En dan is het ­hotel ook nog meer dan alleen een mooie buitenkant.

Duinhotel Tien Torens: slapen tussen helmgras en Zeeuws zand
Foto: Peter Roek

Duinhotel Tien Torens opende op 1 maart 2018 de deuren en werd na amper twee maanden uitgeroepen tot ‘het mooiste gebouw van Zeeland’ na een verkiezing georganiseerd door de Provinciale Zeeuwse Courant. Het hotel wordt gewaardeerd omdat het bijzondere uiterlijk perfect is afgestemd op de omgeving door gebruik te maken van duinbegroeiing. De terrassen en interieurs van de duinlodges gaan verscholen achter het helmgras.

Foto: Peter Roek

Onder het gebouw is ruimte voor 20 parkeerplekken. Een glazen deur geeft van daaruit toegang tot het hotel. Gasten die na 17.00 uur arriveren, worden verzocht zich eerst te melden in het Beachhotel, 400 meter verder. De klassieke receptiebalie heeft plaatsgemaakt voor een lange werktafel, gastvrouw Linda is met twee collega’s verantwoordelijk voor het ontbijt en het reilen en zeilen in het hotel, exclusief housekeeping. Voor gasten is het soms nog even wennen dat er geen balie is, maar er is zo veel persoonlijker contact met de gast, ervaart ze. Haar werktafel staat midden in de lounge. In deze ruimte, of op het aangrenzende terras, wordt het ontbijtbuffet geserveerd en kunnen de gasten er de rest van de dag ook terecht voor een hapje en een drankje.

‘Zouutelaaande’

‘Niets is beter dan met jou de kou trotseren, er zijn mensen die naar warme landen emigreren. Maar we hebben geen geld in onze koude handen, dus we gaan maar naar je ouders in Zoutelande, in Zoutelande’, klinkt het. Toeval of niet, nog niet eens een paar minuten binnen of ‘Zoutelande’ van Bløf klinkt, de grootste Nederlandstalige hit ooit. Al sinds het nummer op de radio te horen is, heeft het heel veel extra belangstelling voor het Zeeuwse kustdorp gegenereerd, soms zelfs heel direct. ‘Ik had een Belg aan de telefoon die het nummer tijdens het stofzuigen op de radio hoorde’, vertelt Linda. ‘Vervolgens had hij gegoogeld, waarna hij bij ons hotel terechtkwam en een boeking deed.’

Foto: Peter Roek

Vrijwel iedere dorpeling heeft wel met iemand uit de media gesproken. En ondanks de berichten dat de dorpelingen wel genoeg hebben van alle belangstelling, valt dat volgens hotelier Peter Bommeljé (53), die even later met collega Michel Kloeg (58) is aangeschoven, wel mee. Het nummer heeft de dorpelingen, die allemaal wel een belang in het toerisme hebben, veel voorspoed gebracht, constateert Kloeg. Voor hun Duinhotel Tien Torens, dat op 1 maart de deuren opende, is geen vergelijking te maken, maar voor het andere Duinhotel in Zoutelande, eigendom van Kloeg, kan dat wel. ‘In vergelijking met vorig jaar hadden we dit eerste half jaar een omzetstijging van 16 procent’, zegt hij tevreden. De grootste winst is de herwonnen belangstelling onder de Belgen, waar het nummer mede door de inbreng van hun ‘eigen’ zangeres Geike Arnaert ook een gigantische hit is. Vooral in de wintermaanden was het dorp daar meer in trek.

Gedurfd ontwerp

Tien Torens, genoemd naar de tien torens op Walcheren die vanaf deze plek te zien zouden zijn, was lange tijd een witgesaust familiehotel rechtstreeks afkomstig uit de jaren dertig. Niets mis mee, maar een nieuwe moderniseringsslag zou hier niet meer mogelijk zijn, dacht Bommeljé toen hij het bedrijf in 2012 in handen kreeg. Tijd voor iets nieuws, vond de telg uit het Domburgse hoteliersgeslacht die zich al langer bezighield met projectontwikkeling. Ook bij dit hotel zou het uitgangspunt, net als bij zijn andere projecten, kwaliteit zijn: viersterrenniveau. Toch viel het nog niet mee alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Er was er een aanlooptijd van vijf jaar nodig voor het bestaande hotel kon worden ingewisseld voor een nieuw bouwwerk.

Hoteliers Peter Bommeljé (l) en Michel Kloeg (l) – Foto: Peter Roek

Bommeljé koos voor een ontwerp van architect Timko Lokerse uit het naburige Dishoek, waarbij het hotel opgaat in het duinlandschap. De terrassen en interieurs van de duinlodges gaan verscholen achter het helmgras. ‘Dat zorgt voor een levendig en voortdurend veranderend uiterlijk van het hotel’, legt hij uit. Verder zijn in het exterieur zo veel mogelijk natuurlijke materialen gebruikt, zoals het harde hout van oude meerpalen. Basaltstenen keerwanden verbinden het hotel met de dijk van Zoutelande, die onder het hotel in het duin verdwijnt. Binnen en buiten worden gescheiden door een glazen schuifpui. Daglicht kan via deze transparante gevel ongehinderd het interieur bereiken. Bij een geopende schuifpui vormen het toch al niet geringe terras en binnenruimte één grote aaneengesloten buitenkamer.

Stand van de zon

Een belangrijk aspect in de bouw van het hotel is duurzaamheid. Dat komt terug in het ontwerp en in de duurzame manier van energie opwekken. Het hotel genereert de meeste energie zelf. Zonnepanelen wekken elektriciteit op en zorgen voor warm tapwater, optimale temperatuur in de lodges via vloerverwarming en stroom voor alle overige huishoudelijke apparatuur. Het hotel is niet voorzien van airconditioning, maar in het ontwerp is rekening gehouden met de stand van de zon. De luifel boven het terras voorkomt oververhitting door de zomerzon, terwijl de laagstaande zon de binnenruimten wel verwarmt tijdens de koude wintermaanden.

Foto: Peter Roek

Duinhotel Tien Torens beschikt over 19 ruime lodges, verdeeld over vijf etages en biedt plaats aan maximaal 42 gasten. Op de bovenste twee etages bevindt zich het penthouse. De residentie is met een woonoppervlakte van 211 vierkante meter en een terras van 221 vierkante meter veruit het grootste verblijf van het hotel.

Penthouse is de parel

Alle lodges zijn deze dag, illustratief voor de rest van de zomervakantie, volgeboekt, maar het penthouse is wel vrij en dus mag hier een kijkje worden genomen. De benedenverdieping is voorzien van een royale woonkamer en drie slaapkamers, bedoeld voor maximaal zes personen. Alles is stijlvol en luxueus ingericht, met meubels van Rolf Benz en bedden van Nilson Prestige. ‘Het gaat ons niet om de merken, wel om de kwaliteit. Hier kom je niet weg met Ikea-bedden’, zegt Bommeljé.

Foto: Peter Roek

De trap naar boven leidt naar de serre, te midden van het riante terras dat een fenomenaal uitzicht biedt op zee, duin en land. ‘Het mooiste uitzicht van Zoutelande.’ Linda kan het weten, ze is geboren en getogen in het dorp.

Val van wethouder

De ontwikkeling van het Duinhotel is niet geheel onomstreden. Investeerders konden een lodge kopen, waarna de drie kamers van de lodge tijdens hun eigen afwezigheid zouden worden verhuurd door Tekust.com, het boekingsplatform van Bommeljé en Kloeg. Een mooie deal, vond Jaap Melse, wethouder van de gemeente Veere, waartoe Zoutelande behoort. Zijn vrouw komt uit het dorp en samen wilden ze er meer tijd doorbrengen. Maar uiteindelijk werd het zijn politieke ondergang. Volgens tegenstanders zou hij niet integer zijn, omdat hij als eigenaar van een lodge in het hotel van Bommeljé niet langer onpartijdig om tafel zou kunnen met de hotelier in een andere kwestie: de invulling van een KPN-gebouw in Domburg, waar Bommeljé een wellness-hotel van wil maken.

‘Onzin natuurlijk’, vinden Bommeljé en Kloeg. Volgens de Zeeuwse hoteliers is een akelig politiek spelletje gespeeld, waarbij de Stichting Leefbaarheid Kom Domburg (fel tegenstander van het hotel) Melse een loer heeft gedraaid. ‘Melse en ik hebben een puur zakelijk contact gehad. Bovendien zijn er ambtenaren geweest bij alle contacten over dat hotel in Domburg.’

Nieuw hotel Domburg

De reputatie van Bommeljé heeft door de affaire ook een smet opgelopen, vindt hij. ‘Terwijl we integer hebben gehandeld.’ De stichting speelt het spel te hard, vindt hij, terwijl de personen achter de stichting grotendeels van buitenaf komen, van buiten Zeeland. ‘Ze vinden het hotel een megalomane ontwikkeling die daar niet past. Maar het hotel past perfect binnen het bestemmingsplan en wordt niet hoger dan in Domburg gebruikelijk. Het is wel een perceel van 3000 vierkante meter, in het centrum. Dat is echt uniek. Ik denk dat ze het plan juist moeten omarmen, want in alle ontwikkelingen die we doen, gaan wij voor kwaliteit.’

Boekingsplatform Tekust.com

Het nieuw te bouwen hotel moet het twaalfde object worden binnen Tekust.com, het boekingsplatform waarin Bommeljé en Kloeg elkaar zo’n twee jaar geleden hebben gevonden. Tenminste, als het nog te bouwen appartementencomplex Wijde Landen in Dishoek als elfde object kan worden geteld.

Beide hoteliers beschikten al over hotels en door samen te werken hopen ze de hotellerie in de regio naar een hoger niveau te brengen. In Zoutelande zijn dat het Beachhotel, Duinhotel Tien Torens en Strandhotel Zoutelande, in Domburg Hotel Bommeljé, B’s Strandappartementen, Mezger Lodges, B&B De Dorsvloer, B&B De Lijsterhof en Naar Zeeland Appartementen. Een tiende object is momenteel in aanbouw: Hotel Kaap West in Westkapelle. Samen goed voor circa 600 bedden.

De doelstelling is duidelijk: Tekust.com staat voor een kwalitatief sterk aanbod van verblijfsaccommodaties aan de Walcherse kust. In de vakanties en weekenden is het niet lastig de accommodaties vol te krijgen, de uitdaging ligt vooral buiten het seizoen. ‘Daar valt nog winst te behalen’, zegt Kloeg. ‘De bezettingsgraad ligt jaarrond nu op circa 70 procent en dat cijfer kan nog omhoog.’ Dit wil hij onder meer bereiken door meer in te zetten op wellness.

Zeeland telt 16 miljoen overnachtingen per jaar. De druk op de Zeeuwse hotels neemt toe, constateren de hoteliers. ‘Ieder jaar groeit het aantal overnachtingen met 2 procent. Nu is er weinig ruimte voor nieuwbouw. Maar als je 10 jaar niets doet, mis je dus 20 procent aan overnachtingsplaatsen.’ Een slechte zaak, vindt Kloeg. ‘Dat betekent dat de concurrentie verdwijnt. Je hoeft minder moeite te doen om de gast aan je te binden.’ Met zijn collega-bestuurders van Koninklijke Horeca Nederland, waarvan hij sinds mei vicevoorzitter van het landelijk bestuur is, wil hij zich hard maken voor meer ruimte voor de horeca aan de Nederlandse kust.

Foto's

Reageer op dit artikel