artikel

100 jaar Hotel Haarhuis: een roerige historie

Hotel 799

De Tweede Wereldoorlog, een sloop en een herbouw, een stationsplein voor de deur dat 10 jaar langer verbouwd werd dan gepland, het faillissement van een aannemer tijdens een grootschalige verbouwing… Hotel Haarhuis heeft het nodige te verduren gekregen. Nu is het in rustiger vaarwater terechtgekomen en viert het zijn 100-jarige jubileum.

100 jaar Hotel Haarhuis: een roerige historie
Foto: Michel Zoeter

Nee, uniek is het niet, een hotel dat zijn 100-jarig bestaan viert. Maar met dit ivoren jubileum treedt het Arnhemse Hotel Haarhuis wel toe tot een selecte club in de branche. En in die eeuw dat het kenmerkende hotel het aangezicht van de Gelderse hoofdstad mede-bepaald, staat het bijna 20 jaar onder leiding van directeur en eigenaar Arjen de Vries (59). ‘Ondanks dat we niet het eerste hotel zijn dat zo lang bestaat, is dit voor ons wel een mijlpaal. Zeker als je nagaat wat we, met name de laatste jaren, allemaal voor onze kiezen hebben gehad.’

Frisse wind voor oude dame

Arjen de Vries is 39 en al 8 jaar directeur bij sportcentrum Papendal als hij in 1999 Hotel Haarhuis koopt. Hij is niet de enige gegadigde. ‘Maar ik was actief binnen KHN, in diverse besturen hier in de regio en de stad. En via mijn functie kende ik veel mensen van de Kamer van Koophandel en van banken en van het stedelijk netwerk. Daardoor had ik net wat puntjes voor, doordat ik toch een track-record had opgebouwd hier in de stad.’ De gunfactor heeft De Vries mee, maar de financiering blijkt nog een ingewikkeld verhaal. ‘In die tijd – dat was toen nog – kon ik 80 procent van de aankoopwaarde nog gefinancierd krijgen door de bank. Maar die overige 20 procent moest ik zelf opbrengen. Dus dat werd ‘scharrelen’. Ik had m’n huis verkocht, maar ja, daar redde ik het natuurlijk niet mee. Dus naast eigen geld had ik Folkert bereid gevonden ‘iets achter te laten’, de brouwerij financierde iets mee en zo waren er nog wat partijen die links en rechts mee financierden.’

De bank financierde 80 procent van de aankoop van het hotel; dat kon toen nog...

En waar banken tegenwoordig meer dan huiverig zijn om de horeca te financieren, kreeg De Vries in 1999 nog 80 procent los. ‘Maar ik moest wel in de eerste vijf jaar zo’n 40 procent aflossen, dus de eerste jaren was voornamelijk beuken, beuken, beuken.’ Zodra De Vries het hotel in bezit heeft, gaat er ‘een frisse wind’ doorheen, vertelt hij. ‘Het was écht niet meer van deze tijd: vitrage voor de ramen waardoor je niet naar binnen kon kijken en achter die vitrages bevond zich een behoorlijk gedateerd meubilair en obers in dat klassieke zwart-wit…’ Waarom hij het dan toch kocht? ‘Ik zag de potentie.’

Het eerste dat De Vries doet, is zelf zijn intrek nemen in het hotel, in de inpandige bedrijfswoning. ‘De eerste tijd heb ik verder vooral geobserveerd hoe het liep en alle medewerkers gesproken, individueel. Dat heeft me veel informatie opgeleverd. Vervolgens heb ik een lijst

hotel Haarhuis

Directeur en eigenaar Arjen de Vries.

gemaakt van dingen die direct moesten veranderen en facetten voor de lange termijn. Gelukkig was het gedateerde op dat moment het grootste probleem. De omzet was, dankzij een prima bezettingsgraad, van zowel kamers als zalen, erg goed.’ De frisse wind zit ’m dan ook vooral in het ‘openen’ van een ‘naar binnen gekeerd hotel.’

De Vries: ‘Meubilair werd vervangen, de uitstraling van zowel medewerkers als het hotel zelf werd verfrist, kamers werden onder handen genomen en er wordt ook afscheid genomen van de grote belettering boven op het gebouw dat de naam Grolsch spelde.’ Voor het eerst sinds 1969 komt er een ander brouwer in het pand. Door het hotel een meer open uitstraling te geven, wordt Haarhuis ook stukken toegankelijker. ‘Het restaurant heeft bijvoorbeeld ook een eigen ingang gegeven, zo hoef je niet meer door de hotellobby, dat verlaagt de figuurlijke drempel natuurlijk ook een stuk.’

Stationsdebacle

Hotel Haarhuis ligt recht tegenover het fraaie centraal station van Arnhem. Een mooi zicht op een architectonisch, gelauwerd, hoogstandje. Toch is dat direct ook een enorm hoofdpijndossier geweest voor De Vries. ‘Toen ik het hotel in 1999 kocht, was het hier voor de deur één

hotel Haarhuis

Het centraal station van Arnhem, gezien vanuit Hotel Haarhuis.

grote bouwput’, verwijst de hotelier naar het nieuwe station dat toen nog in aanbouw was. ‘Daar waren ze in 1997 mee begonnen en de schatting was dat het tussen 2004 en 2006 af zou zijn. Toen ik de nadeelcompensatie aanvroeg, heb ik de gemeente zelfs tot 2009 gegeven als uitloop. Maar vanaf dat moment zou ik m’n min-omzet gaan declareren.’ Ongeveer zes jaar bij een bouwterrein moest te doen zijn, vond De Vries. De bouw liep echter uit – en dat is een understatement. Arnhem kreeg zijn eigen Noord-Zuidlijndebacle en het nieuwe station kwam uiteindelijk af in 2015. ‘Dus uiteindelijk hebben we van 1999 tot 2015, 16 jaar lang, een bouwput voor de deur gehad’, verzucht De Vries.

Midden in die periode begint ook nog eens de financiële crisis, iets waar ook Hotel Haarhuis de klappen van voelt, zegt De Vries. ‘En midden in die crisis opende ook nog eens een Holiday Inn de deuren hier in Arnhem. Die koopt zijn marktaandeel.’ Toch investeert Haarhuis, er komt zelfs een flinke verbouwing. In 2013 gaat de nieuwe vleugel met 36 superior-kamers open. Maar ook die verbouwing gaat niet zonder slag of stoot. ‘Sowieso: je hebt als gast overlast van de verbouwing, dus we kregen mindere reviews. En daarbij: we verbouwden het hotel terwijl voor onze deur nog altijd die bouwput van het station lag; een verbouwing in een bouwput. Je kunt je voorstellen wat voor aanblik dat gaf. Het leek wel of we in de wederopbouw na de oorlog zaten.’ En alsof dat nog niet genoeg is: midden in die verbouwing gaat de aannemer failliet. Als de nieuwe vleugel uiteindelijk afkomt, laat De Vries de bovenste, vijfde, verdieping nog even voor wat hij is, uit kostenoverwegingen.

Nieuwe verdieping, nieuwe kamers

Hotels van 100 jaar en ouder

 • De Draak, Bergen op Zoom 1397
 • De Gouden Karper, Hummelo 1642
 • Wesseling, Dwingeloo 1662
 • De Keizerskroon, Apeldoorn 1689
 • Het Wapen van Harmelen, Harmelen, 1811
 • Frans op den Bult, Deurningen 1826
 • Kurhaus, Scheveningen 1828
 • Tjaarda, Oranjewoud 1834
 • Lion d’Or, Haarlem 1839
 • De Gouden Leeuw, Voorschoten 1862
 • Krasnapolsky, Amsterdam 1864
 • Amstel Hotel, Amsterdam 1867
 • Des Indes, Den Haag 1881
 • American, Amsterdam 1881
 • De Korenbeurs, Made, 1883
 • Huis ter Duin, Noordwijk 1885
 • Badhotel Bruin, Vlieland 1896
 • Mastbosch, Breda 1897
 • Hotel Faber, Hoogezand 1901
 • Figi, Zeist 1902
 • Nobel, Ballum 1902
 • De L’Empereur, Maastricht 1902
 • De Roode Leeuw, Amsterdam 1911
 • Parkhotel, Den Haag 1912
 • Beaumont, Maastricht 1912
 • Dennenheuvel, Epe 1913
 • Van der Werff ,Schiermonnikoog 1914
 • De Druiventros, Berkel-Enschot 1914
 • Fase Vier, Bakkum 1915
 • ’t Lansink, Hengelo 1916
 • Central, Rotterdam 1917
 • Haarhuis, Arnhem 1918

‘De bouw was duurder uitgevallen en ik zat aan de rand van m’n financiering, dus het leek me beter die verdieping casco te laten.’ Pas eind april 2018 openen zes nieuwe kamers op de bovenste verdieping: vier longstay-kamers (superior plus) en twee luxe wellness-kamers (superior deluxe). De twee superior deluxe kamers hebben een spa-wellness-uitstraling en beschikken over een sauna, whirlpool, soundbar en een dakterras. Het brengt het totaal aantal kamers in Haarhuis op 124.Hoe heeft het hotel in zulke roerige periodes zijn hoofd boven water weten te houden? ‘Het maximale proberen te doen met minimale middelen, bezuinigen daar waar het kan en vier jaar lang een volledige investeringsstop’, antwoordt De Vries.

Die tijden liggen inmiddels achter hem en Haarhuis is in rustiger vaarwater beland. Had hij alles van tevoren geweten… De Vries: ‘Dat is de koe in de kont kijken natuurlijk. Maar er zijn wel momenten geweest dat ik dacht: waar ben ik aan begonnen.’ Nu hij dit heeft overleefd, kan De Vries inmiddels wel tegen een stootje. ‘Dat wel, maar dit blijft een zware job hoor. Kijk alleen al maar naar de kostenstijgingen van de laatste jaren. Die kunnen we lang niet allemaal compenseren door de prijzen omhoog te gooien. We zijn geen Amsterdam natuurlijk, waar de toeristen voor het oprapen liggen.’

De volgende 100 jaar

Arjen de Vries is er niet de persoon naar om lang stil te zitten, wat in dit geval inhoudt: investeren, renoveren of verbouwen. De eigenaar is dan ook volop bezig met de toekomst, op korte én lange termijn. ‘In de winter krijgt het restaurant een facelift en we gaan ook binnenkort met de vergaderzalen aan de slag. Ongeveer 40 procent van onze gasten komen uit de zakelijke markt, maar onze vergaderzalen zijn ‘platte vergaderzalen’. Voorzien van alles wat je nodig hebt en we krijgen ook goede beoordelingen. Maar tegenwoordig kan het niet gek
genoeg als het gaat om vergaderen. Als je bijvoorbeeld ambtenaren vraagt waar ze willen vergaderen, dan komen ze met allerlei hippe, nieuwe concepten waar je de meest uiteenlopende dingen kunt doen. Dat houdt mij heel erg bezig. Wat gaan we met onze zalen doen?’ Die vraag heeft De Vries al voor zichzelf beantwoord, maar dat houdt hij nog even voor zich. ‘Dat moet in het komende jaar in ieder geval vorm gaan krijgen.’

We dachten zes jaar in een bouwput te zitten...dat werden er zestien

Verduurzamen

Ook ‘verduurzamen’ staat hoog op de agenda. ‘Vergroening zoek ik bijvoorbeeld in zonnepanelen. We hebben een groot plat dak en de subsidie is al binnen. Daarnaast wil ik het hotel letterlijk vergroenen door een deel van de gevel te voorzien van een verticale tuin. Onlangs hebben we de complete cv-installatie vervangen, wat ertoe geleid heeft dat het verbruik met zo’n 25 procent is afgenomen. Daarnaast is inmiddels 80 procent van onze verlichting led-verlichting.’ Ook de gasten worden geattendeerd op duurzaamheid. ‘En dat is een dunne lijn die je bewandelt’, aldus De Vries. ‘Dingen als ‘5 minuten douchen is genoeg’ moet je op een leuke manier brengen. Je wilt niet gaan betuttelen. Je moet vooral overbrengen dat je het echt doet om duurzame redenen, niet uit kostenbesparende overwegingen.’

Reageer op dit artikel