artikel

Estida horecainterieur en design: Hotelsfeer mag uitbundig en persoonlijk

Hotel 507

Estida horecainterieur en design: Hotelsfeer mag uitbundig en persoonlijk

Hotelbars, boutiquehotels en ook de grote ketenhotels maken een omslag naar een onderscheidende interieurontwerp en een persoonlijke benadering. Michel Ruijgrok, eigenaar en artdirector van Estida, geeft zijn visie als voorproefje op de eerste Europese editie van de Independent Hotel Show dat plaatsvindt op 8 en 9 mei in de Rai in Amsterdam.

Tips van Michel Ruijgrok van Estida*Het hele gebouw moet aanvoelen als een huiskamer.
*Je moet gewoon durven om het spanningsveld op te zoeken.
*Begin bij het entree met een stilleven. Gebruik hierbij persoonlijke spullen.
*De laatste jaren was er veel versobering in het interieur, nu zie je de trend dat we weer mogen uitpakken. Er moet wel een rafelrandje inzitten, anders wordt het wel heel snel decadent.
*Met een lekkere inloopdouche en een bijzonder bad kan je je onderscheiden. De benauwdheid van een klein kamertje met een laag plafond proberen we te doorbreken.
*Duurzaamheid in hotels is ook een tendens die niet meer weg te denken valt. Het is heel lang een investerings- en financieringsverhaal geweest, inmiddels gaat het echt over bewustzijn. Je handdoeken en beddengoed hoeven niet meer elke dag te worden verschoond, maar ze moeten wel van een luxe kwaliteit zijn.

Huiskamergevoel

‘Het hele gebouw moet voelen als een huiskamer’, tipt Michiel Ruijgrok. Naast Estida is Michel Ruijgrok tevens mede-eigenaar van Boutiquehotel Staats in Haarlem. Het was zijn ultieme droom om een hotel te beginnen. Een plek waar hij zich volledig kon uitleven op het gebied van interieurdesign en dingen kon uitproberen. ‘Het pand is een voormalig schoolgebouw, heel charmant maar ook uitdagend wat betreft indeling. We moeten concurreren met Amsterdam en dat betekent dat het hotel ook echt aantrekkelijk moet zijn. Je kunt niet hele kleine kamertjes maken.’ Ruijgrok creëerde 21 unieke hotelkamers waarin de elementen van het gebouw zijn gebruikt. Oude schuifdeuren komen terug in de kamers en de openbare gangen zijn ingericht met meubilair en veel planten.

Spanningsveld

‘Je moet gewoon durven om een spanningsveld op te zoeken’, zo stelt hij. In de kamers van Staats werden verschillende kleurstellingen gekozen. ‘We hebben een selectie gemaakt van totaal 7 vergrijsde tinten en daar de materialen op uitgekozen. De toegepaste contrasten van licht en donker maken het heel spannend.’ In het hotel worden originele vintage elementen gecombineerd met eigentijds design. ‘Deze combinatie maakt het tijdloos en zorgt ervoor dat je geen interieur binnenstapt van 30 jaar geleden. Het lijken soms ongewone combinaties, maar je moet dus gewoon durven om een spanningsveld op te zoeken.’

Stillevens & persoonlijkheid

Een goede tip: begin bij de entree met een stilleven. ‘Gebruik hiervoor persoonlijke spullen – zoals erfstukken en foto’s – en creëer persoonlijkheid in jouw interieur.’ Niemand mocht zich bemoeien met het interieur van Staat. ‘Dat was echt mijn ding. Ik heb veel spullen uit mijn eigen interieurverzameling toegepast en overal stillevens van gemaakt. Elk hoekje is bijzonder.’

Sfeer

‘De laatste jaren was er veel versobering in het interieur, nu zie je de trend dat we weer mogen uitpakken. Er moet wel een rafelrandje inzitten, anders wordt het wel heel snel decadent.’

Het gevoel van luxe

Inmiddels gaan steeds meer hotels overstag. ‘Met een lekkere inloopdouche en een bijzonder bad kan je je onderscheiden. Alle hotelkamers kregen een afgesloten, separaat toilet. Een luxe, maar voor mij ook een absolute must.’De douches werden echter wel in het zicht gelaten. ‘De benauwdheid van een klein kamertje met een laag plafond proberen we te doorbreken.’

Duurzaamheid

‘Duurzaamheid in hotels is ook een tendens die niet meer weg te denken valt. Het is heel lang een investerings- en financieringsverhaal geweest, inmiddels gaat het echt over bewustzijn. Handdoeken en beddengoed hoeven niet meer elke dag te worden verschoond, maar ze moeten wel van een luxe kwaliteit zijn. Want juist dat stukje luxe, draagt bij aan de hotelbeleving. Ook een goed hotelrestaurant met hotelbar is essentieel. Heerlijk om zo vanuit de bar je bed in te rollen. Dit hebben wij ook toegepast in ons Restaurant de Ripper.’

‘Mijn vak gaat om gastvrijheid. Het gaat er niet om wat je doet, maar hoe je het doet. Ik houd van uitbundig en veel. Van een sfeer creëren waarbij de gasten zich prettig voelen. Een totaalbeleving die zich door vertaalt in alle zintuigen en die herinneringen maakt waar je blij van wordt.’

Over Estida

Estida ontwerpt toonaangevende interieurs en ontwikkelt markante horecaconcepten. Zowel in Nederland als daarbuiten creëren zij nieuwe belevingswerelden in gerenommeerde hotels, cafés en restaurants. Michel Ruijgrok omschrijft zichzelf als ontwerper van gastvrijheid en heeft daarin al meer dan 25 jaar ervaring.


 

Reageer op dit artikel