blog

China stopt met dure staatsdiners

Hotel

Terwijl China met veel vuurwerk het nieuwe jaar van de slang welkom heet, worden tal van luxe hotels geteisterd door annulering van uitgebreide Nieuwjaarsfeesten. Het Chinese Nieuwjaar is voor de hotellerie alhier een van de financiële hoogtepunten van het seizoen. Maar in sommige hotels is de omzet ten opzichte van vorig jaar met de helft gedaald.

China stopt met dure staatsdiners

Sinds de nieuwe president van China, Xi Jinping, het roer overnam in Peking heeft hij een aantal ingrijpende maatregelen genomen. Veel van de nieuwe voorschriften zijn gericht op het terugdringen van de groeiende zelfverrijking binnen de ambtelijke top van het land.

Een belangrijke richtlijn is het vermijden van bezoekjes aan dure vijfsterrenhotels en het organiseren van kostbare diners in gerenomeerde restaurants. Zelfs tijdens officiële staatsbanketten is het serveren van dure gerechten zoals haaienvinnensoep, vogelnestjes en andere kostbare lekkernijen, streng verboden.

De communische partij van China heeft de afgelopen jaren forse imagoschade opgelopen als het gaat om de karige bestrijding van corruptie. Door de kolossale economische groei in China is tevens de fraude binnen het ambtelijke systeem fors toegenomen. Ondertussen zijn de inkomensverschillen tussen rijk en arm een van de grootste ter wereld. En met name de bevolking op het platteland heeft nauwlijks kunnen profiteren van de economische wedergeboorte van China.

Entertainmentbudget
Foto’s op internet van kostbare staatsbanketten in sjieke hotels met lachende overheidsdienaren zorgen bij veel mensen dan ook voor afgrijzen. Reden voor het nieuwe bewind om in te grijpen. In die zin is het in ieder geval goed nieuws dat Peking het entertainmentbudget gaat afbouwen en snijdt in de buitensporige eetbuien van de ambtelijke top.

Maar niet iedereen in China is blij met deze beslissing. Veel hotels, restaurants, winkels, spa’s en recreatiecentra, wiens omzet grotendeels is gebasserd op door de overheid gesponsorde uitgaven, raken hierdoor een aanzienlijk deel van hun omzet kwijt. En niet alleen is de horeca aangetast. De aangescherpte regelgeving hebben een complete keten van gerelateerde industrieën beïnvloed, van toeleveranciers tot en met uitzendbureaus.

Tal van horecabedrijven die zich met name richten op de overheid dreigen in grote financiele problemen te komen. Zo had een gerenomeerd internationaal vijfsterrenhotel in Peking vorig jaar januari nog meer dan dertig grote diners met honderden gasten. Dit jaar hebben ze slechts een paar individuele gasten ontvangen.

Uitspattingen beteugelen
Ambtenaren van ministeries en staatsbedrijven bleven dit jaar thuis. Hoe lang deze nieuwe regel zal duren weet niemand. In de Chinese hotellerie wordt met smacht gehoopt dat over enkele maanden de regel wordt verzacht en dat de ambtenaren weer discreet uit eten gaan. Anderen vermoeden dat deze geraffineerde politieke koerswijziging blijvend zal zijn.

De nieuwe leiders van China tonen meer verfijning, vertrouwen en ambitie dan hun voorgangers. Ze pleiten voor een kleinere, sobere en daadkrachtige overheid. De nieuwe president heeft beloofd om de uitspatting bij de ambtenaren te beteugelen. Vorige week beval hij ondermeer een verbod op rode lopers bij officiele vergaderingen. Een subtiel detail wellicht, doch met een forse symboliek.

Deze sobere manier van werken moet natuurlijk eerst beginnen met de topleden van het Politburo. De recente kostenbesparingen zijn bedoeld om ambtenaren te herinneren om hun werkstijl te verbeteren en om hun privileges te verminderen.

Reageer op dit artikel