blog

Wie het onderste uit de kan wil..

Hotel

Of het nu Wereldkampioenschappen voetbal of Olympische Spelen betreft, steeds komen we hetzelfde scenario tegen: de kamerprijzen stijgen tot ongekende hoogte. En steeds weer horen we na afloop dat de hotels niet vol waren en de resultaten erg tegenvielen.

Wie het onderste uit de kan wil..

Het is zeer aantrekkelijk om in korte tijd een grote omzet te realiseren. Een kwestie van vraag en aanbod. In navolging van de low-cost vliegmaatschappijen heeft ook de hotellerie al jaren geleden het revenue management ontdekt. Rack rates zijn dood, lang leve flexibele prijzen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat, nadat – toen nog – Hare Majesteit Koningin Beatrix had aangekondigd dat zij het stokje ging overdragen aan haar zoon, de hoofdstedelijke hotelprijzen explodeerden. De afgelopen jaren zijn moeilijk geweest, de economische crisis en het steeds toenemende aanbod van hotelkamers hebben ervoor gezorgd dat de zogenaamde RevPar (Revenue per available room) nog steeds niet boven die van 2006 uit is gekomen. Hare Majesteit was nog niet van het scherm verdwenen of de hoteldirecties belden hun revenuemanagers om, al dan niet op afstand, de kamerprijzen aan te passen.

‘Hotels in Amsterdam vol’, ‘Hotelkamer Amsterdam op Koninginnedag twee keer zo duur’ en ‘Boekingen stijgen met 450 procent’, meldden de krantenkoppen. Aanbiedingen van een minimum verblijf van minstens twee of drie nachten vlogen over het internet.
Naarmate de dertigste april naderde, veranderde de jubelstemming in een lichte twijfel. Toch maar niet minimaal drie nachten of toch maar een lagere prijs?  Maar met Koninginnedag zijn we toch altijd vol geweest? Laten we nog even wachten.

Het resultaat is bekend. ‘Amsterdamse hotels lang niet vol’ en ‘Nog meer dan 4000 kamers leeg’, kopten de kranten vlak voor de troonswisseling. En de kamerprijzen? Die kelderden tot een niveau dat wij alleen in de wintermaanden zien.  Natuurlijk hebben wij hoteliers nu ons lesje geleerd… of niet?

Reageer op dit artikel