blog

Maffiapraktijken

Hotel

Na een geslaagd personeelsfeest en een zwoele nacht ben ik met een schok klaarwakker als ik de grote kop op de voorpagina van mijn ochtendkrant onder ogen krijg. 
De fiscus jaagt op maffiapraktijken door hotelportiers die taxi’s, hotels en toeristen tillen. Welk enorm miljoenenomvattend schandaal speelt zich, zonder mijn medeweten, in mijn directe omgeving af? Gaat de fiscus ons begrotingstekort dichten met het oprollen van dit schandaal?

Maffiapraktijken

Wat is er aan de hand? Nou, eigenlijk helemaal niets. Dat hotelportiers commissies van taxi’s, restaurant of winkels ontvangen, is niets nieuws. Dit gebeurt in de meeste landen en of deze portiers hun bijverdiensten aan de Belastingdienst opgeven, valt onder hun eigen verantwoordelijkheid.

Dat zij taxi’s en restaurants onder druk zetten, is volgens mij een overstatement. Veel bedrijven bieden uit eigen beweging een vergoeding aan portiers die gasten/klanten doorverwijzen.

Dat taxi’s een eindje omrijden om de gemaakte kosten terug te verdienen en dat de klant de dupe is, zal misschien wel eens gebeuren, maar de meeste hotels hebben afspraken om de gast tegen een vast tarief naar Schiphol te brengen, ongeacht de drukte op de weg en de tijd die ervoor nodig is.

Dat de portiers alleen maar zakkenvullers zijn, is een indruk waaraan de lezer van betreffend artikel zich niet zal kunnen onttrekken.

In de praktijk ligt de zaak wel anders. De portier is een ambassadeur voor het hotel waarin hij werkzaam is. 
De ervaring die de gast gaat beleven met een slechte taxi of een slecht advies over een restaurant of winkel zal ook een negatieve weerslag krijgen op het hotel. Natuurlijk zullen er, net als in bijna ieder beroep, ook wel rotte appels tussen zitten, maar dat is een minderheid.

Maar termen als ‘maffiapraktijken’ en ‘de klant is het kind van de rekening’? Nou, dat is wat kort door de bocht van de Belastingdienst. Het ‘tijdelijke’ kwartje van Kok moet nog steeds (ook) door klanten worden opgehoest als ze een taxi nemen. Over maffiapraktijken gesproken.

Reageer op dit artikel