blog

Groen, schoon en transparant

Hotel

Toen mijn generatie van babyboomers werd geboren, hadden mensen nog nooit van een schoon milieu gehoord. Tijdens de wederopbouw werden vervuilende fabrieken uit de grond gestampt en huizen werden met steenkool warm gestookt. Londen was berucht om de smog die er het zicht tot enkele meters reduceerde.

Groen, schoon en transparant

Veel is er veranderd. De mijnen zijn gesloten en wij verwarmen met gas. Auto’s hebben een katalysator en de industrie heeft te maken met strenge eisen wat betreft uitstoot van gassen. Om smog te beleven, moeten mensen helemaal naar Beijing reizen. Waren de mensen die zich met het milieu bezig hielden eerst van een voornamelijk linkse signatuur, nu heerst het besef dat er iets moet gebeuren om onze planeet ook voor komende generaties leefbaar te houden binnen het gehele politieke spectrum.

Deze week was ik aanwezig bij de jaarlijkse uitreiking van de Green Key-certificaten. Niet minder dan 620 bedrijven hebben in ons land het recht deze groene sleutel bij hun ingang op te hangen. Keurde deze organisatie enkele jaren terug alleen op milieu-eisen, nu gaat het ook om maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook gasten en bedrijven zijn hier steeds meer mee bezig. Er zijn bookingsites die hier rekening mee houden. Dit zal in de komende jaren alleen maar toenemen. Hotels zonder milieukeurmerk zullen door bepaalde organisaties en gasten niet meer gebruikt gaan worden.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft aangekondigd de keukens van restaurants en cafetaria’s te gaan inspecteren en de resultaten op hun site te publiceren. Een uitstekend initiatief. Hoe vaak zien wij niet in televisieprogramma’s dat de hygiëne soms zeer te wensen over laat. Het is jammer dat hier ook geen keurmerk wordt gegeven waardoor de voorbijganger weliswaar geen garantie op de culinaire kwaliteit krijgt, maar wel op een hygiënische bereidingswijze.

Transparantie is het motto van deze tijd. De consument/gast wil van alles op de hoogte zijn en deelt zijn ervaringen met anderen. En dit is nog maar het begin.

Reageer op dit artikel