blog

Rotterdam: booming of bubble?

Hotel

Het is bijna niet bij te houden wat er in Rotterdam aan hotels, restaurants en cafés bij komt. Kijk naar de hotels die de voorbije maanden zijn geopend: Mainport, nhow, citizenM. Hilton heropende met een extra ster. Daar komen Room Mate en Ibis binnenkort bij, het Student Hotel breidt uit en ga zo nog maar even door.

Rotterdam: booming of bubble?

Ook op bescheidener schaal: in de Witte de Withstraat ging deze maand King Kong-hostel open. In diezelfde straat opent café-restaurant Kleyn en in de toren waar nhow-hotel huist, gaat restaurant HMB open. Want niet alleen op hotelgebied is de Maasstad booming. In november ging Rotterdam in één klap van twee naar viertweesterrenrestaurants en kreeg er ook een éénsterrestaurant bij. En de opening van François Geurds’ FG Food Labs was voor de New York Times reden Rotterdam uit te roepen tot één van de plekken waar je dit jaar naartoe moet. Ook reisgids Rough Guides plaatst de stad op de hotlist van tien te bezoeken steden in 2014.

Maar er is een schaduwkant: hebben al die bedrijven wel bestaansrecht? Ik heb op deze plek wel eens mijn zorg uitgesproken over de explosieve groei van luxe hotelkamers in Amsterdam. En ik ga dat nu weer doen, maar dan voor Rotterdam. Zijn de vroegere havenarbeiders – nuchter als altijd – wel te verleiden de hippe restaurants en hotels binnen te stappen? Biedt de stad genoeg aantrekkingskracht voor buitenlandse toeristen, zodat al die nieuwe kamers wel worden gevuld? Gevaar van overcapaciteit dreigt en dan klapt booming Rotterdam als een bubbel uiteen.

Ik hoop dat het zover niet komt en dat de stad en zijn ondernemers tijdig op de rem trappen. Maar nog harder hoop ik dat ik ongelijk krijg.

Reageer op dit artikel