blog

Blog: ‘Asset-light? Yeah, right!

Hotel

Een paar jaar geleden interviewde ik verschillende hotelexperts over het asset-light beleid dat de meeste internationale ketens zeggen aan te hangen (zie mijn eerste blogpost). Eén van de experts verwachtte dat als vastgoed weer in waarde zou gaan stijgen, de ketens er als de kippen bij zouden zijn om te kopen, om toch maar vooral niets mis te lopen van de rit omhoog. Niks strategie volgens hem, maar puur pragmatisme: zo de wind waait, waait het jasje.

Blog: ‘Asset-light? Yeah, right!

Toen dacht ik nog: ‘Dat zal toch niet?’ Die ketens hebben aandeelhouders, die staan een bepaald risico- en rendementprofiel voor en daar hoort het bezit (of het huren) van onroerend goed niet bij. Verkopen die hotels, geld terugsluizen naar de aandeelhouders – of eventueel investeren in de ontwikkeling van merken – en het management en de bijbehorende fees lekker houden!

Eind 2013, begin 2014: Accor (op papier niet asset-light maar asset-right, maar in de praktijk een afslanker van de eerste orde) maakt pas op de plaats en gaat eerst de precieze kwaliteiten van het vele vastgoed eens goed bestuderen, aldus nieuwe topman Sébastien Bazin op de IHIF in Berlijn. Soortgelijke geluiden van Hilton, met 154 eigen en gehuurde hotels ook een bedrijf met relatief veel asset-vet op de botten. Volgens ceo Chris Nassetta past een eigen vastgoedportefeuille prima bij het bedrijf: Conrad Hilton begint zijn onderneming immers in 1919 met het kopen van The Mobley hotel. Beetje rare argumentatie: Hilton is pas echt gaan groeien door bij hotels buiten de VS het eigendom en het ondernemingsrisico bij de buitenlandse eigenaren te parkeren. Puur asset-light dus.

Mijn eerdergenoemde expert zal wel zitten glunderen nu er in hotelnieuwsbrieven en sectorrapporten meer en meer signalen verschijnen dat hotel operators weer kópen (Accor zelfs een kleine honderd hotels). Huurcontracten? Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de ketens, als het echt moet, óók die tekenen. Alleen voor ‘trophy assets’? Puur pragmatisme, of gewijzigde strategie? Dames en heren operators, verklaart u nader!

Reageer op dit artikel