blog

Rambam vlam-in-de-pan

Hotel

Wij Nederlanders hebben verstand van voetbal en van horeca. Hét gespreksonderwerp op het verjaardagsfeestje van onze oudste was dan ook de uitbuiting in de hotellerie.

Rambam vlam-in-de-pan

Iemand had de uitzending van Rambam gezien waarin presentatrice Rinke Verkerk undercover ging als schoonmaker bij Bastion Hotels. Rinke moest 24 kamers schoonmaken. Ze deed 8,5 uur over haar job. Omgerekend verdiende ze €6,79 per uur. Alle aanwezigen op ons feestje waren het er over eens: dit was een grote schande!

Ik hield me een beetje afzijdig van de discussie. Kijk, van mij mag iedereen het dubbele verdienen. Zeker schoonmakers. Persoonlijk krijg ik van het opschudden van een tweepersoonswinterdekbed zere schouders, dus dat doe ik liever niet. Rinke moest 24 bedden opschudden in één dag. Pure mishandeling. Ik snap wel dat de Tweede Kamer zich over de kwestie buigt.

Arm kind.

Aan de andere kant was het volstrekt logisch dat het haar niet lukte om binnen de afgesproken tijd 24 kamers schoon te maken. Poetsen is een vak, net als journalistiek.

Volgens Rinke stond er 6 uur voor de klus, een kwartier per kamer. Voor een budgetkamertje à la Bastion lijkt mij dat niet eens zo gek. Een ervaren poetsrot redt het waarschijnlijk wel binnen de tijd en verdient dus €9,60 per uur – iets meer dan het wettelijke minimumuurloon. Niks aan de hand.

Maar goed, in ons land is het verboden om de schoonmaak per kamer te factureren als de werknemers niet betaald krijgen voor de gewerkte uren. Mag gewoon niet, punt.

Het lijkt me een mooie klus voor KHN om wat te doen aan dat factureren per kamer. Van de schoonmaakbranche hoeve we niet veel te verwachten. En omdat meer dan driekwart van de hotels housekeeping heeft uitbesteed (want dat is echt véél goedkoper), ligt hier een schone taak voor de Koninklijke. Mijn feestjes moeten wel een beetje gezellig blijven.