blog

Hotelier zonder horeca-DNA

Hotel 6691

Laatst sprak ik een eerstejaars hotelschoolstudent. Een ambitieuze jongeman, die de wereld aan zijn voeten voelde liggen. Ik vroeg hem naar zijn beweegredenen om de hotelschool te gaan doen. Welke ervaring, dromen of idealen had hij? Al stamelend bekende hij dat hij nog nooit gewerkt had in de horeca.

Hotelier zonder horeca-DNA
Erik-Jan Ginjaar, directeur Postillion Hotels Nederland

Nog nooit! Hij had gehoord dat de hotelschool ‘wel leuk’ is, Maastricht een fantastische stad is (daar ben ik het natuurlijk mee eens) en dat je met de hotelschool goede banen kunt krijgen. En, zo meende hij: ‘Als je klaar bent met de hotelschool, dan ben je manager’.

‘ALS JE KLAAR BENT MET DE
HOTELSCHOOL, DAN BEN
JE MANAGER’

Dit gesprek raakte mij als gastvrijheidsdier. Het heeft me beziggehouden en niet meer losgelaten. Studenten worden toegelaten op basis van motivatie en cijfers, maar blijkbaar hoort bij motivatie niet de eis dat je al hebt geproefd van de horeca. Is dat niet het failliet van ons vak? Is dat niet de basis van een slechte service en het feit dat gasten zich soms niet begrepen voelen?

Want, maak je het verschil niet met de factor mens? Met een goede zaal, een goede biefstuk en mooie hotelkamer kun je je minder onderscheiden. Het verschil maak je met je verhaal. Onze medewerkers moeten elke dag oprecht connectie willen maken met een gast.

‘IK KAN ZE NIET LEREN
HOE ZE OPRECHT
MOETEN LACHEN’

Dat is niet iets wat ik ze kan leren. Ik kan ze leren hoe ze een biefstuk moeten bakken, hoe ze drie borden vasthouden, hoe ze een lekkere espresso maken of hoe ze de cappuccinomelk opschuimen. Ik kan ze niet leren hoe ze oprecht moeten lachen, hoe ze oprecht geïnteresseerd moeten zijn… dat is iets dat in je genen moet zitten. Dat moet je wíllen ervaren. Als het uit je kleine teen komt, kost het je ook geen moeite.

Ik pleit er dan ook voor dat de oude vakscholen weer in ere worden hersteld. Dat het op de hotelschool weer gaat om het vak hotelier! Ik zou zo graag willen dat we het weer gaan hebben over de hotelier van de toekomst, één met horeca in zijn DNA.

Erik-Jan Ginjaar, directeur
Postillion Hotels Nederland

Leestip: Erik-Jan Ginjaar van Postillion Hotels: ‘Stilstand is achteruitgang’

Reageer op dit artikel