blog

De verstikkende perfectie van de hotellerie

Hotel 1205

Werken in de hotellerie is een prachtig vak, waar vaak over geromantiseerd wordt. Laten we eens inzoomen op de romantiek van de hotellerie.

De verstikkende perfectie van de hotellerie

Mensen kiezen vaak voor het werken in een hotel, omdat ze het zo leuk vinden om met mensen om te gaan. Dat is gelukkig ook zo, er is veel gastencontact en dat geeft medewerkers vaak veel energie. De keerzijde hiervan is de drang naar resultaat en perfectie. Dit uit zich op verschillende manieren, focus op: kostenbeheersing, bezettingspercentage, gemiddelde kamerprijs, RevPar, NPS etc.  

Om deze resultaten of KPI’s te realiseren is er een enorme focus op inhoud, waar zijn we mee bezig, wat zijn we precies aan het doen. Laatst had ik hier een prachtig gesprek over met een afdelingshoofd in een hotel waarbij we het hadden over de beleefde werkdruk.

Op mijn vraag: ‘waar ben je dan zo druk mee?’ kwam een heel logisch antwoord: ‘met de operatie en alle andere dingen die moeten gebeuren’. Dat was natuurlijk een prachtige opening: wat bedoelde hij dan met ‘alle andere dingen’? Tien minuten later hadden we een lijst gemaakt van 1 A4-tje. Ik keek mijn gesprekspartner aan en zei: ‘ik zou hier helemaal gek van worden’. Zijn antwoord: ‘dat word ik ook,  alles is belangrijk en moet het liefst vandaag af’.

Dit werkt verstikkend, dat voel je in je buik en is enorm energievretend. Het werkt vooral averechts. Het contact met de gast krijgt geen prioriteit omdat de lijst met to-do’s verstikkend werkt. Hoe los je dit dan op? Focus meer op de menselijkheid, neem rust, rust om te reflecteren en te beoordelen of alles nou echt belangrijk is. De weg naar perfectie? Je kunt uiteindelijk pas versnellen als je eerst tot stilstand komt.


Barteld Oppers werkte jarenlang in de hotellerie, onder meer als general manager in verschillende hotels van Accor. Hij heeft het vak inmiddels verlaten, en adviseert hotels met zijn bedrijf Yellow Monkey Innovation over het inrichten van de organisatie.

Reageer op dit artikel