blog

Man van middelbare leeftijd op hotelstage

Hotel 1302

‘Mag ik jullie voorstellen aan Rob van Ginneken? Rob loopt een paar maanden stage bij ons.’ Joost Mees, Director Hotels Benelux van Colliers International, introduceert me aan de deelnemers aan een vergadering. En dat leidt tot enigszins verbaasde blikken: oogt die stagiair niet wat oud?

Man van middelbare leeftijd op hotelstage

 

Ik ben inderdaad van middelbare leeftijd en werk normaal gesproken, zoals u weet, als docent aan de Academy of Hotel Management van NHTV in Breda. Maar nu dus even als stagiair bij het hotelteam van zakelijk vastgoed adviseur Colliers, in Amsterdam. Joost geeft op NHTV al enige jaren gastlessen, en vertegenwoordigt daar ook het werkveld als examinator bij scriptieverdedigingen. Hij reageerde meteen enthousiast toen ik hem een tijd terug vroeg of ik via een docentenstage bij Colliers wat praktische ‘exposure’ kon opdoen. 

In de laatste twee maanden van dit schooljaar was het zo ver, en liep ik 3 dagen per week mee met het Hotelteam. Mijn veruit belangrijkste leerervaring: ik heb nu een veel beter beeld van de processen achter hotelontwikkeling en -transacties. Uiteraard wist ik al dat daarbij allerlei mogelijke partijen betrokken zijn, maar hoe gaat dat nou écht, als al die partijen om tafel zitten? En ook: hoe komen ontwikkelaars, exploitanten en investeerders überhaupt samen aan tafel? Wat zijn hun respectievelijke motieven en doelstellingen, wat zien ze graag, of juist niet, in hun toekomstige zakenpartner(s)? Wanneer vraagt en krijgt een partij exclusiviteit voor een transactie; welke stappen moeten worden gezet om uiteindelijk – vaak na vele jaren – tot realisatie van een ontwikkelproject te komen?  

Dacht ik het na de eerste maand wel zo’n beetje te snappen, start er weer een project waar het nét allemaal even anders gaat dan normaal. Bij dit project is de ontwikkelaar al enkele jaren bezig met een herontwikkeling van een vastgoedcomplex. De beoogd eindbelegger voor het hotelgedeelte is ook al gevonden, én het hotelmerk gekozen, maar nog niet bekend is wie het hotel gaat exploiteren. Die laatste partij is normaliter al eerder bekend: de ontwikkelaar verkoopt namelijk meestal een hotel mét een door Colliers gearrangeerd huurcontract; de eindbelegger koopt dan als het ware een turn-key hotelbelegging. Maar, zo leert de stage me, er zijn minstens net zo veel uitzonderingen als ‘standaard-’projecten.  

Ik heb veel geleerd van dit kijkje achter de schermen en sta dan ook te trappelen om na de zomer de opgedane kennis (uiteraard geanonimiseerd!) met mijn studenten te delen! 


Rob van Ginneken is docent aan NHTV in Breda. Voor Misset Horeca blogt hij over zowel het onderwijs als zijn expertisegebied: eigendomsconstructies in de hotellerie. Of gewoon over ander hotel (-onderwijs) gerelateerde zaken.

Meer blogs van Rob van Ginneken: