blog

Edwin van der Meijde: Onbegrensd

Hotel 938

R otterdam is fantastisch. Ik hoor en lees het elke week. Zo vaak, dat ik de neiging krijg om te roepen: He! Doe es effe normaal allemaal! Rotterdam is tof en biedt kansen, maar laten we nu niet doen alsof die stad al bijna af is. Rotterdam moet gewoon doen wat het de afgelopen 60 jaar heeft gedaan: creëren, bouwen en verwonderen. Maar dan nu met de wind in de rug. Dat gaat sneller. Rotterdam kan dichtbevolkter, veelzijdiger, spannender en zeker groener.

Edwin van der Meijde: Onbegrensd
Foto: Roel Dijkstra / Joep van der Pal

Alle loftuitingen maken egocentrische gelukzoekers ineens ook nieuwsgierig. Bedrijven en verwende hotelketens die eindelijk eens lichtpuntjes in die havenstad zien en zich vervolgens alleen maar afvragen wat er gehaald kan worden. Applaus krijg je in Rotterdam pas als je je ook bedenkt wat je de stad kunt brengen.

Behoefte is er aan mensen met lef en inzicht. Aan avonturiers. Mensen die originele gedachten hebben en die durven uit te voeren in stadsdelen die nog verder ontwikkeld moeten worden. Mensen met grote plannen en diepe zakken zou ik willen uitdagen verder te kijken dan de geijkte plekken in ‘het centrum’. Bouw niet alleen je eigen koninkrijk, maar bouw mee aan deze stad.
Rotterdam is populairder en aantrekkelijker geworden door z’n iconische gebouwen en bruggen, maar de échte stap voorwaarts is gezet door de kleinere ondernemers die de stad op trottoirniveau aaibaar en leefbaar hebben gemaakt. Door hun idealen, dromen en energie werden rauwe plekken aantrekkelijk. Al die kleine pareltjes zijn nu de kostbare verbindingen tussen stadsdelen en architectonische blikvangers.

Wie vanaf een afstand durft te kijken, ziet waarom Rotterdam de stad met de toekomst is. Het heeft een onbegrensd en zwevend centrum. En dat biedt kansen, voor iedereen. Toen wij als oud-journalisten – duidelijk een gevalletje van ondiepe zakken – 10 jaar geleden hotel Pincoffs in Rotterdam begonnen, zagen slechts weinigen heil in die plek. Gelukkig maar. Als locatie op de Kop van Zuid werd het hotel door gasten in 2008 gewaardeerd met een 8,6. Nu scoort Pincoffs een 9,2 op locatie. Dat zegt veel. Is het hotel verplaatst? Nee. Is het stadscentrum verschoven? Ja! Althans het centrum zoals de gemiddelde gast in Rotterdam dit ervaart.

Tegen alle plannenmakers zou ik willen zeggen: grijp je kans. Wees een avonturier, heb lef en verrijk die stad. Misschien zweeft ‘het centrum’ straks wel jouw kant op.


Edwin van der Meijde is eigenaar van de Rotterdamse hotels Pincoffs en Stroom en werd in 2015 uitgeroepen tot Meest Markante Horecaondernemer van Zuid-Holland. Ook won hij in 2015 de Henk de Lugt Award.

Reageer op dit artikel