blog

Het paradijs mag best lelijk zijn

Hotel 3261

‘Uw kamer is nog niet klaar, u bent ook wel erg vroeg!’ beet de norse Franse eigenaresse van het mooie hotel in de Bourgogne ons bij wijze van welkom toe. We waren voor het eerst met onze kleine kinderen onderweg naar Zuid-Frankrijk en ruim over de helft van de reis hadden we een tussenstop met overnachting geboekt.

Het paradijs mag best lelijk zijn
Wouter Verkerk

Dit hotel stond op mijn verlanglijstje: een paradijselijke auberge, het restaurant door Michelin bekroond. Een voorspoedige reis leverde ons een vroege aankomst van twee uur ’s middags op, maar dus geen hartelijk ontvangst. ‘Dat begrijpen we best hoor, maar kunnen we misschien vast iets drinken?’ probeerden we de sfeer nog om te draaien. De eigenaresse was er niet gevoelig voor. ‘Snel dan, want ik heb een restaurant vol met gasten.’

Op het terras voor het hotel mochten we plaatsnemen en kregen we bij Gods gratie een drankje. Met een afgemeten ‘voila’ presenteerde ze de drankjes en maakte zich uit de voeten. Een uur later vroegen we aan haar inmiddels ook aanwezige echtgenoot of de kamer al klaar was. ‘O, wacht u op een kamer? Ja hoor, die zijn allang klaar. Loopt u maar mee.’ De kamer was zoals op de foto’s: tot in de puntjes verzorgd, aan alle details gedacht, veel gevoel voor decor en op alle vlakken Instagrammable. We hadden vanaf het balkon zicht op het zwembad en de tuin. Mijn vrouw en ik keken elkaar aan. ‘Mooi hè’ zei ze. ‘Ik vind er helemaal niks meer aan’, reageerde ik eerlijk. Ik was zo teleurgesteld in de ontvangst en de haast vijandige sfeer in het hotel dat geen suite me meer kon opvrolijken.

We wilden graag op tijd eten met de kinderen. Om half 8 ben je dan in Frankrijk de eerste. Het restaurant werd gerund door de eigenaresse zelf, geassisteerd door een gestreste ober. Die verwelkomde ons op dat tijdstip met: ‘O nee hè, u bent te vroeg. We zijn nog niet klaar, maar ga maar vast zitten.’ Bijna beschaamd vroegen we ook nog om een kinderstoel. Een zucht was het antwoord. Maar ook hier: wat een zaak! Vernieuwend, klassiek, uitbundig, het perfecte plaatje.

Sommige mensen noemen de allermooiste plek op aarde het paradijs. Ik kwam erachter dat voor mij het paradijs eigenlijk best lelijk mag zijn, als er tenminste maar lieve, aardige en zorgzame mensen zijn die het leuk vinden het een ander naar de zin te maken. 

Wouter Verkerk

Wouter Verkerk van Verkerk Bartstra is horecatrendwatcher en coach van horecaondernemers en hun teams. Hij schrijft en ontwikkelt boeken, blogs en methodes op het gebied van gastvrijheid. Lezers van Misset Horeca krijgen met de code MIHO3 € 3,00 korting op bestellingen vanaf €15,00.

 

Reageer op dit artikel