blog

De privacy van twee eetpiraten

Hotel 503

De foto ging de hele wereld over. Na zoveel jaren was er eindelijk een naam. Een gezicht. Of eigenlijk twee namen en twee gezichten. Die van eetpiraten Jan V. en Jolanda H.

De privacy van twee eetpiraten

V. en H. waren een week te gast bij hotel Marcant in Tubbergen en consumeerden onder andere 40 vaasjes bier, 39 rode port, enkele patatjes oorlog en 1 frikandel speciaal. Ze vertrokken zonder hun rekening te betalen. Het hotel plaatste een foto van het koppel op Facebook: twee keurige zestigers in zomerse kleding, met een glimlach op het gezicht en een peuk in de mond. Oplichters zien er zelden uit als oplichters.

Door het publiceren van de foto hoopten ze bij Marcant dat V. en H. werden gepakt. Dat hadden ze goed bedacht. Een paar dagen later gaven de twee zichzelf aan bij de politie.

Een advocaat meende dat het hotel de privacy van Jan en Jolanda had geschonden. De Autoriteit Persoonsgegevens noemde het plaatsen van de foto onverstandig. Sommigen vonden dat Marcant een klopjacht op V. en H. had ontketend. Dat was daags voordat alle landelijke media meerdere foto’s van een heel ander soort verdachte plaatsten. Laten we het er maar op houden dat de ene klopjacht de andere niet is.

Deskundigen vonden dat het Twentse hotel de beelden beter aan de politie had kunnen overhandigen. Dat is onzin. Als een ondernemer in zo’n geval aangifte doet bij de politie, neemt die de aangifte niet eens op omdat er geen sprake is van een strafbaar feit. Echt waar: het gebruikmaken van een dienst zonder te betalen – zoals V. en H. deden – is op zich niet strafbaar. Dat is pas strafbaar als je er een gewoonte van maakt. Flessentrekkerij heet dat dan.
Doordat Marcant de foto van de twee op Facebook plaatste, meldden andere horecaondernemers ook slachtoffer te zijn van de praktijken van eetpiraten Jan en Jolanda. Nu kan flessentrekkerij worden bewezen.

Op 11 september moeten de ondernemers uit Tubbergen voor de rechter verschijnen. De Bond van Wetovertreders heeft namens Jan en Jolanda een claim ingediend van €2500 wegens schending van het portretrecht. Doneren kan op het rekeningnummer van Marcant: NL76 RABO 0318 1124 18.

Radboud Bergevoet, columnist en horeca-journalist

Reageer op dit artikel