blog

Edwin van der Meijde: Thee, wat moet je ermee?

Hotel 436

Edwin van der Meijde: Thee, wat moet je ermee?
Foto: Roel Dijkstra / Joep van der Pal

Thee? Ik heb er niks mee. Althans, dat dacht ik de eerste drieënvijftig-en-een-half jaar van mijn leven. Ik ben een koffiejongen. Ik kan niet zonder.

Toen wij zo’n dertien jaar geleden ons boutiquehotel aan het maken waren, was een groot aantal zaken nog niet helemaal duidelijk. Dat heb je als je journalisten hun gang laat gaan bij het creëren van een hotelletje. Dat is iets anders dan stukkies schrijven. Een van de weinige zaken die ik beslist zeker wist, was dat elke kamer een eigen espressomachine moest krijgen. Zo’n hotel bouw en kneed je toch met je eigen ervaringen en noden als leidraad.

Koffie is voor mij een onmisbaar middel om in de ochtend op gang te komen. Maar kwam daar maar eens om in de hotelkamers ruim een decennium geleden. Oploskoffie was nog het toverwoord. Soms stond er een Senseo. En hier en daar was een Nespresso-machine de luxe uitzondering. Wij werden verliefd op de klassieke designmodellen van FrancisFrancis voor illy. Op moederdag 2008 werden ze op de Nederlandse markt geïntroduceerd. Twee maanden ervoor stonden ze in elke kamer in ons hotel. Het voelde als een triomf.

Omdat het leven mooi is en we samen nog vele plannen hebben, vond mijn vrouw het een goed idee om mij als vijftiger eens te verleiden langs de huisarts te gaan. Ik was er al vele jaren niet geweest en je kunt nooit weten. Vrouwen kunnen dwingend zijn. Als man moet je jouw momenten van strijd zorgvuldig plannen. Deze discussie liet ik lopen. De afspraak werd gemaakt.

Toen de huisarts mijn bloedruk opnam, zag ik een lichte frons op zijn amicale gezicht. Ik moest even rusten, opnieuw meten, de week erna een plasje en bloed afgeven en een weekje later een nieuwe meting. Enfin, alle waarden bleken goed, maar het werd tijd voor een andere stijl van leven.

In 2019 holt deze jongen dus weer een paar kilometer per week, hij fietst bij mooi weer door het Groene Hart, wandelt naar zijn werk, drinkt slechts beperkt koffie, nuttigt geen alcohol meer doordeweeks en zit hij ’s avonds aan de thee.

Thee! Ik had er niks mee. Maar na alles te hebben geprobeerd, is thee het enige drankje dat mij ’s avonds laat nog kan boeien. Het is alsof ik aan mijn eerste wijncursus ben begonnen. Een nieuwe wereld is ontsloten. Thee, ik dweep ermee


Edwin van der Meijde is eigenaar van de Rotterdamse hotels Pincoffs en Stroom en werd in 2015 uitgeroepen tot Meest Markante Horecaondernemer van Zuid-Holland. Ook won hij in 2015 de Henk de Lugt Award.

Meer blogs van Edwin van der Meijde

Reageer op dit artikel