blog

‘Energiegêne of energietrots?’

Hotel 279

Na flexitarisme en vliegschaamte is energiegêne het nieuwe ding onder reizende millennials: we schamen ons voor de enorme energieimpact die onze levensstijl heeft. Aan u als hotelier om die energiegêne om te zetten in energietrots: door een hotelverblijf een zo laag mogelijk (fossiele) energieverbruik te laten hebben.

‘Energiegêne of energietrots?’

Elk hotelpand dat wordt gebouwd, vooral in Amsterdam, is nóg weer duurzamer en energiezuiniger: het ene Breeam Excellent-
certificaat na het andere wordt uitgereikt. Projectontwikkelaars en eigenaren hebben het belang van een groen gebouw enkele jaren geleden eindelijk ontdekt, en daar plukt de hotellerie nu de vruchten van. Want juist nu al die plannen tot voltooiing komen, kiest een groeiende groep gasten heel bewust voor een hotel met een lage carbon-footprint. Na flexitarisme en vliegschaamte is energiegêne het nieuwe ding onder reizende millennials: hoe minder energie we verbruiken tijdens ons hotelverblijf, hoe beter.

En daar spelen partijen die hotels bouwen handig op in. Een WKO (warmte-koude-opslag) onder een nieuw hotel is al zo goed als standaard, net als zonnepanelen op het dak. Al gaat bijvoorbeeld Breeze Hotel daar wel heel ver in: het dak en drie zijden van het hotel zijn bekleed met in totaal 2000 vierkante meter panelen, waarmee het hotel genoeg opwekt om alle 195 kamers van stroom te voorzien. Daarmee is driekwart van de energiebehoefte van het hotel gedekt, een knappe prestatie. Dat komt ook omdat het hotel een ingenieuze airconditioning heeft die nauwelijks stroom gebruikt.

Of neem hotel Jakarta, dat energie opwekt uit het water van het IJ. En QO Hotel, dat met slimme gevelpanelen het energieverbruik om de kamers op temperatuur te brengen flink terug wist te schroeven.

Internationaal wordt met veel belangstelling gekeken naar hoe duurzaam hotels hier zijn, zowel de gebouwen als de exploitatie. Want ook daarin is op het gebied van energiegêne veel winst behaald: hotels doen er ook als het pand er eenmaal staat alles aan om hun energieverbruik – in de hele keten, dus ook bij leveranciers – terug te dringen: hergerbuik van materialen voor meubilair en linnen, voedselverspilling tegengaan, lokaal en biologisch inkopen.

Soms kan een gast ook zelf wat bijdragen: Hotel Breeze geeft gasten inzicht in het energieverbruik van hun kamer, en de fitnessapparatuur van het hotel wekt stroom op voor het hotel.

Waar de reiziger soms last heeft van energiegêne, is bij die groene hotelbedrijven juist sprake van energietrots: kijk eens hoe goed wij het doen! Door dat te blijven benadrukken, helpen ze gasten af van hun energiegêne, zodat zij werkelijk een ontspannen verblijf hebben.

Demian van der Reijden – coördinator Misset Hotel


 

Reageer op dit artikel