fotoreportage

Horecainterieur: Alibi Hostel, gastvrije gevangenis

Hotel 2344

In de voormalige gevangenis ‘de Blokhuispoort’ in Leeuwarden opende Alibi Hostel begin dit jaar de deuren. Het is het eerste hostel in de stad. De vier jonge eigenaren (tussen de 25 en 30 jaar) zegden hun baan op om een lang gekoesterde droom te laten uitkomen. ‘Wekenlang timmerden, zaagden en boorden we met familie en vrienden om van een oud cellenblok een thuis voor iedereen te maken.’

Horecainterieur: Alibi Hostel, gastvrije gevangenis

De Leeuwardenaren Sjors Hollander, Marieke Mostert, Jurrien Dol en Peter van der Zwaag, allen werkzaam in de horeca, hadden al 3 jaar hun ondernemersplan voor het hostel klaarliggen. Ze aasden op de bijzondere locatie de Blokhuispoort. ‘Vorig jaar verkocht de gemeente het pand aan Stichting Boei. We grepen onze kans en kregen groen licht voor het huren van de eerste en tweede verdieping van één van de vleugels’, aldus Van der Zwaag.

Kleuronderzoek

Boei, de maatschappelijke onderneming die cultureel erfgoed restaureert en een herbestemming geeft, nam de verbouwing voor haar rekening en verrichtte een kleuronderzoek. De originele celdeuren kregen de oorspronkelijke kleur van vroeger, de muren werden gestript zodat de stenen weer zichtbaar zijn en ook de vloeren zijn in originele staat teruggebracht. Onder het blauwe linoleum bleek een prachtige tegelvloer te liggen.
Met een lening bij de bank en wat hulp van familie kon het viertal Alibi Hostel inrichten. Van der Zwaag: ‘Boei heeft ons enorm geholpen waardoor we de kosten laag konden houden. Ook hebben we veel zelf gedaan. Mijn broer, Arjen, is meubelmaker en ontwierp het interieur en maakte een groot gedeelte van het meubilair. De bar en tafels werden met hulp van familie gemaakt van afvalmateriaal dat vrijkwam uit de verbouwing.

Slaapkooien

De slaapkooien zijn ontworpen door de moeder van Sjors. Deze bedden sluit je met een gordijn af waardoor privacy wordt gecreëerd. In iedere kooi zit een lampje en een stopcontact; een soort privékamertje in een slaapzaal dus. De gasten hebben een eigen kluisje.